Weerbericht:
Enkele buien. In het noordoosten vanochtend plaatselijk dichte mist
Verkeersinformatie:
47 files van totaal 182 km

Hof: 'Geen sprake van straatrace bij dood Inge Caljouw'

Toegevoegd: 25-01-2022, 10.39 uur
Het ongeluk gebeurde in 2020.
Het ongeluk gebeurde in 2020.
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Remi Mesu

DEN BOSCH - Een 29-jarige is dinsdag veroordeeld tot 30 maanden celstraf en een rijontzegging van 3 jaar voor het doodrijden van de 42-jarige Inge Caljouw in 2020. Dat is lager dan een eerdere uitspraak van de rechtbank. Volgens het hof staat het niet vast dat er sprake was van een straatrace.


Op 10 juni 2020 reed de 29-jarige man met een snelheid tussen de 147 en 168 km/uur over de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen, waar een maximumsnelheid van 50 km/uur geldt. Hij reed daarbij achter een andere auto aan. Bij een oversteekplaats stak op dat moment de 42-jarige Inge Caljouw met haar rolstoelfiets de weg over. De man probeerde haar te ontwijken, maar kon niet voorkomen dat hij haar raakte. Bij zijn uitwijkmanoeuvre botste hij ook tegen een andere auto. 

Het slachtoffer overleed enkele dagen later aan haar verwondingen. De rechtbank Zeeland-West Brabant oordeelde eerder dat er sprake was van een straatrace omdat de twee witte Volkswagen Golfs over een langere afstand elkaar op hoge snelheid en op een korte afstand volgden. De 29-jarige man kreeg toen een celstraf van vier jaar met een rijontzegging van vier jaar. In hoger beroep verklaarde de man echter dat hij de bestuurder van de andere auto niet kende, maar dat hij de auto toevallig tegenkwam bij een verkeerslicht. Hij zou de auto toen uit impulsiviteit gevolgd hebben, ook toen die steeds harder ging rijden. 

Volgens het hof is nu niet gebleken dat de twee bestuurders elkaar kenden en dat zij hadden afgesproken om een straatrace te houden. Wel vindt het hof dat het rijgedrag van de man werd bepaald door de bestuurder van de andere auto. Dat gedrag is medebepalend geweest voor het ongeluk met de rolstoelfietster. Het is niet duidelijk wie de andere auto bestuurde.

Er is volgens het hof geen bewijs voor doodslag. Het hof vindt het aannemelijk dat de man zijn rijgedrag heeft overschat, maar er zijn onvoldoende omstandigheden om te kunnen zeggen dat hij de kans op de dood van het slachtoffer bewust heeft aanvaard. Wel wordt hem roekeloos rijgedrag verweten waardoor hij schuldig is aan het ongeval.

Roekeloos rijgedrag geldt als de zwaarste vorm van schuld bij een verkeersongeval. Sinds 1 januari kan de rechtspraak het begrip ‘roekeloos’ door een wetswijziging breder interpreteren. In deze zaak is volgens het hof sprake van roekeloos rijgedrag omdat de man verkeersregels ernstig en opzettelijk overtrad waardoor er gevaar ontstond.

Het gerechtshof heeft de man nu een celstraf van 30 maanden en een rijontzegging van 3 jaar opgelegd. Het hof heeft daarbij gekeken naar vergelijkbare zaken en nam in de besluitvorming mee dat de man roekeloos rijgedrag vertoonde. Het gerechtshof geeft aan rekening te hebben gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de man. Zo toonde hij in hoger beroep berouw en gaf aan dat hij inzag dat hij onverantwoord handelde. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het hof een lagere straf oplegt dan dat de rechtbank eerder deed.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
belachelijk (27-1-2022 om 07:35)
pff alweer zo,n belachelijke straf. Ik kan me nu indenken dat sommige mensen het recht dan maar in eigen hand nemen. oh wacht dat mag natuurlijk niet en dan krijg je zeker een hoge straf. Het vertrouwen word echt steeds minder. Veel sterkte aan de nabestaande na deze belachelijke straf.
alex (26-1-2022 om 12:41)
Wat een domme rechter! Met drugs op, en 4x zo hard als je mag, en dat dit als straf krijgen??? Dit is geen straf!! Hopenlijk gaan ze in bezwaar, Dit kan toch niet. Worden de telefoons niet bekeken van die 2 mannen die rijden? Dan kan je zien of ze contact hadden met elkaar, en elkaar zeker kenden. Moest toch geen familie van mij zijn als dit gebeurd was, want dan zou je de dag vervloeken dat je geboren was, lostte ik het wel met je op! Dit is belachelijk. Die vrouw was al getekend voor het leven, en wordt ze door zo.n junk dood gereden, en krijgt lachertje als straf. Hopenlijk nemen ze hem in de bak flink te grazen. Oog om oog.... tand om tand.... Doodstraf terug invoeren. Dan leert men deze fratsen wel af. Wat een debiel
bram goeree (26-1-2022 om 12:02)
heb hier al eerder wat over gepost en merk dat bijna iedereen dit een idioot lage straf is wat ook zo is .maar deze reactie's zie ik hier vaak ook door mijzelf maar wat ik niet zie is dat er bij de rechters het besef eens moet groeien dat de straffen die zij opleggen meestal belachelijk overkomen .niemand hier is voor een politie staat ,maar denk je eens in wat dit betekend voor de na bestaanden .die hebben levenslang .rechters word eens wakker
willem (26-1-2022 om 12:01)
als hier niet beroep tegen aangetekend wordt dan mag je zeggen dat straf in nederland niet meer bestaat en dat de Rechters "ontslag moeten krijgen. iemand doodrijden plus 3 x overtreding van de maximale snelheid zou doodslag plus ontzegging van de rijbevoegdheid zijn en DUS een veel en veel zwaardere staf--op doodslag staat al 15 jaar. tel daarbij de idioot hoge snelheid op--dan is 15 jaar plus nooit meer mogen rijden een betere straf. de nabestaanden van de overleden persoon hebben levenslang.
Vlissinger (26-1-2022 om 10:37)
Helemaal mee eens Timsalabim. Het zou er helemaal niet toe moeten doen of je nu 170 in een straatrace rijdt of enkel alleen op de weg terwijl notabene op een beveligingscamera is vastgelegd dat er twee witte Golfs snoeihard achter elkaar aanscheurden. Gezien het aantal reacties die deze uitspraak opleverd, laat zien dat dit geen gepaste straf is. Wat was ik kwaad na dat onnodige ongeluk en nu helemaal. Wat een onrecht voor de nabestaanden. Die bestuurder toonde na het ongeluk helemaal geen berouw tegen een politieagent. Dus even nepspijt tonen in de rechtbank is voldoende om een lage straf te krijgen. Wat een rotland leven we in.
Ria (26-1-2022 om 09:11)
Rechter: u moet nog heel veel leren vrees ik, advocaten moeten zich ook kapot schamen! Als ik dit stelletje malloten beledig krijg ik nog meer straf En de dader? Als je werkelijk spijt hebt ga je uit respect nooit meer achter het stuur…….
Cookie-instellingen beheren