Weerbericht:
Eerst op meerdere plaatsen mist, overdag geleidelijk zonnige perioden
Verkeersinformatie:
Geen files

'Politie hield informatie achter in zedenzaak'

Toegevoegd: 03-04-2007, 08.48 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - De Middelburgse rechtbank heeft gisteren een zeer hard oordeel geveld over de Vlissingse politie.

Die heeft bij een onderzoek naar vermeend seksueel misbruik van een minderjarig nichtje door een Vlissingse man 'op diverse onderdelen gehandeld in strijd met de zorgvuldigheid, controleerbaarheid en neutraliteit'. Het Openbaar Ministerie is door de rechtbank in deze zaak niet ontvankelijk verklaard.

De Vlissinger wordt dan ook niet langer vervolgd.

Advocate A. Schroeijers noemt de uitspraken van de rechtbank 'zeer hard en zeer uitzonderlijk'. Zo'n ernstig falen van de Zeeuwse politie is ze in haar praktijk nog nimmer tegengekomen.

Volgens haar is er soms best wat aan te merken op de zorgvuldigheid, de controleerbaarheid of de neutraliteit van de politie. ,,Maar alle drie samen, dat is zeer uitzonderlijk."

Tijdens een besloten zitting van de rechtbank werd gisteren een cd beluisterd van de verhoren van het bewuste nichtje door de politie. Daarin zegt ze dat ze alles heeft gelogen. Die bewuste verklaring is echter door de rechercheurs niet opgenomen in het officiële proces-verbaal. Daardoor was het volgens de advocate 'puur toeval dat zij achter die waarheid kwam'.

Naast het niet opnemen van die verklaring zijn er volgens haar nog meer 'cruciale fouten' gemaakt die een organisatie als de politie in het belang van een eerlijk proces niet mag maken. Anderhalve week geleden, tijdens de eerste zittingsdag van het proces, stelde ze ook dat de politie getornd had aan het zwijgrecht van de Vlissinger, hem hard had aangepakt en ontlastende tekeningen had weggegooid.

De man heeft, na de aangifte eind vorig jaar, achttien dagen vastgezeten in Torentijd. Naar nu blijkt onterecht. Ook is er als gevolg van deze strafzaak tweespalt ontstaan binnen de familie van de man. De Vlissinger zelf, zo verklaarde de advocate, is blij met het niet ontvankelijk verklaren van het Openbaar Ministerie door de rechtbank. Hij ervaart dat als een vrijspraak.

Politie en het Openbaar Ministerie wilden gisteren nog niet reageren. Ze willen eerst onderling overleggen over de gevolgen van deze forse terechtwijzing van de rechtbank.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren