Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
12 files van totaal 42 km

Dijkbewaking afgeschaald, Oosterscheldekering open, weinig inzetten brandweer

Toegevoegd: 31-01-2022, 18.45 uur
Dijkbewaking afgeschaald, Oosterscheldekering open, weinig inzetten brandweer
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Waterschap Scheldestromen heeft de ingestelde dijkbewaking afgeschaald naar 'normale bedrijfsvoering'. Vanwege ontstane schade en aangespoelde rommel blijven wel nog enkele wegen en een duinovergang dicht. De schuiven van de Oosterscheldekering zijn inmiddels weer open.


Vanwege de hoge waterstand die vandaag werd verwacht, besloot het waterschap gistermiddag al om fase 2 van het maatregelplan hoogwater in te stellen. ​Het waterschap besloot om dijkbewaking in te stellen wegens een verwachte waterstand van + NAP 3,70 m. bij Vlissingen. De werkelijke waterstand bedroeg rond 13.30 uur uiteindelijk + NAP 3,57 m. Aan het einde van de middag was het hoge water dusdanig gezakt dat kon worden afgeschaald naar fase 0: ‘normale bedrijfsvoering’. "Het hoge water is zodanig gezakt dat dijkbewaking niet meer nodig is. Ook is de wind in kracht afgenomen", zo laat een woordvoerder van het waterschap weten.

Inmiddels zijn de eerste, voorlopige inspectierondes uitgevoerd langs de Walcherse, Bevelandse en Zeeuws-Vlaamse kust. "De tot nu toe geconstateerde schades voldoen aan de verwachtingen. Er is sprake is van veel zandafslag als gevolg van storm Corrie", aldus het waterschap. Op Schouwen-Duiveland zullen de inspecties op schade morgen uitgevoerd worden. Naar verwachting is het totale beeld van de schades in Zeeland morgen rond het middaguur bekend, zo laat het waterschap weten.

De Panoramaweg in Westkapelle is weer opengesteld, evenals strandovergangen en coupures in de primaire waterkering. De duinovergang bij Vrouwenpolder blijft wegens schade afgesloten. Dit geldt ook voor de Panoramaweg in Breskens in verband met water dat nog op het wegdek kan komen en aangespoeld materiaal dat verwijderd moet worden. Ook de onderhoudsweg bij Kruishoofd blijft over een lengte van 120 meter afgesloten. Fietsers die deze route gebruiken kunnen hun weg vervolgen langs een daarvoor aangelegde omleidingsroute.

Brandweerinzetten
Rond 17.00 uur heeft Rijkswaterstaat de schuiven van de Oosterscheldekering weer geopend. De andere waterkeringen die elders in ons land door Rijkswaterstaat werden gesloten, gaan vanavond ook weer open. Overigens heeft de storm in onze provincie tot maar weinig brandweerinzetten geleid: drie om precies te zijn. Rond 11.15 uur werd een eerste stormschade gemeld in de Mauritsstraat in Goes, vijf minuten later was het raak in Zierikzee. Hier was in de Poststraat een spandoek losgeraakt. Vanavond is de Terneuzense brandweer rond 18.45 uur nog opgeroepen naar een stormschade bij de Buitenhaven in Terneuzen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren