Weerbericht:
Zeer warm zomerweer, morgen toenemende kans op onweer
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 6 km

Zeilers in problemen op Veerse Meer

Toegevoegd: 06-04-2007, 11.32 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
VEERE - De afgelopen weken heeft de reddingsploeg van de KNRM in Veere vier keer zeilers van het water moeten halen. Twee keer liep het maar net goed af. Het koude water is de oorzaak van de problemen, zegt K. den Hollander van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in Veere.

"Mensen onderschatten de risico's. Het was de afgelopen tijd mooi weer, met een lekker zonnetje, ideaal om te gaan zeilen. Op zich kan dat, maar mensen realiseren zich niet dat het water nog erg koud is." Het water is nu acht tot tien graden. In alle gevallen ging het om mensen die met een open bootje aan het zeilen waren en omsloegen. "Met die kleine bootjes sla je ook makkelijker om, daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid het water op gaat. Je moet speciale kleding aan en een zwemvest. Nou hebben de meeste mensen hun vest wel bij zich, maar ze trekken het niet aan."

In drie van de vier gevallen waren de omgeslagen zeilers niet voldoende gekleed.

Ook één van de geredde mensen, een vrouw, had haar zwemvest in de boot liggen. Ze vertelde na afloop dat ze dacht dat ze zou verdrinken. Ze hadden eerst geprobeerd om de boot weer recht te krijgen, toen dat niet lukte, zijn ze gaan zwemmen. Door de kou en de vermoeidheid kon ze haar armen en benen niet meer bewegen. Haar man kreeg haar op de kant, maat de hond redde het niet.

"Als een boot omslaat, is het een normale reactie om te proberen de boot weer recht te krijgen", zegt Den Hollander. "Maar hoe meer iemand zich inspant, hoe sneller de lichaamstemperatuur daalt. Bovendien verspil je veel energie."

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren