Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Bijna 400 meldingen, hier rukte de brandweer voor uit

Toegevoegd: 19-02-2022, 10.07 uur - Update: 19-02-2022, 15.57 uur
In Oost-Souburg stortte de gevel van een woning in.
In Oost-Souburg stortte de gevel van een woning in.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Zeeuwse brandweerposten zijn vrijdag zeker een kleine 400 keer ingezet voor meldingen van schade als gevolg van storm Eunice. Een compleet beeld van alle uitrukken is er nog niet maar een rondgang langs de verschillende social mediakanalen van de Zeeuwse brandweerposten geeft wel een beeld. In veel gevallen was sprake van omgevallen bomen, losgewaaide dakpannen en losgeraakte dakbedekkingen. Voor zover bekend vielen er geen gewonden.


Schouwen-Duiveland (foto's 1 t/m 9 en 45)
De brandweerploegen van Burgh-Haamstede en Oosterland moesten onder meer uitrukken voor omgevallen bomen en loshangende takken. De brandweer van Brouwershaven werd ook ingezet om een aantal afgemeerde jachten extra te zekeren. De ploeg uit Scharendijke nam onder andere meldingen van weggewaaide dakpannen en dakbedekking voor haar rekening. De brandweer van Oosterland werd vrijdagavond rond 23.00 uur ingezet bij de Zwanenburgseweg in Ouwerkerk. In Dreischor waaide bij de Stoofweg een grote boom om waardoor een waterleiding beschadigd geraakte. Hierdoor ontstond een lage waterleidingdruk in de omgeving.

In Zierikzee waren ook diverse stormschades. Bij de Schouwenbank ontstond schade aan het dak van een woning en in de Kanterlaan brak een grote tak af. In de Gravenstraat werd de hoogwerker ingezet nadat bij twee woningen schade onstond aan de dakkapel. Verder dreigden bij de Nobelpoort enkele luiken weg te waaien en viel bij de Oude Haven een grote boom om. De Laan van Sint Hilaire moest tot slot een tijdlang worden afgesloten vanwege omgewaaide bomen.

Tholen (foto's 10, 11, 43 en 44)
De brandweer van Tholen werd in totaal vijf keer ingezet in Tholen-stad en drie keer in Oud-Vossemeer. Bij één incident werd ook de hoogwerker van de brandweer Zierikzee ingezet. De brandweer van Stavenisse zag naast de meldingen ook kans om te oefenen met haar snelle reddingboot Scaldis. De brandweer van Sint-Annaland werd 12 keer ingezet. De inzetten liepen uiteen van wegwaaiende schuttingen tot omgewaaide bomen. Ook werden door de brandweerlieden op verschillende plaatsen losgewaaide dakbedekkingen gestabiliseerd.

Zeeuws-Vlaanderen (foto's 12 t/m 19 en 46 t/m 50)
Ook hier kreeg de brandweer diverse meldingen van stormschades binnen en moesten allerlei bomen in stukken worden gezaagd. Onder meer de brandweerploeg van IJzendijke had de kettingzaag meermaals nodig. De collega’s van de post Biervliet werden ook ingezet. De brandweer van Oostburg was tussen 15.30 en 21.00 uur naar eigen zeggen voortdurend bezig om meldingen af te handelen. Het ging onder meer om losgewaaide gevelbetimmering, een bouwscherm dat dreigde weg te waaien en een boom die omviel. Bij geen van de incidenten raakte iemand gewond.

De brandweervrijwilligers van de post Sluis kregen enkele tientallen meldingen binnen. De liepen uiteen van een omgevallen boom tot een dak dat was weggewaaid. In de Nieuwstraat in Sluis vielen enkele glasplaten naar beneden. Anderen dreigden naar beneden te vallen. Ook hier werd de brandweer van Sluis voor ingezet. De brandweer van Breskens nam 17 meldingen voor haar rekening waaronder ook één aan het Molenwater in Breskens. Hier waaide het dak van een vrijstaande woning.

Vanuit Axel kwamen ook diverse meldingen binnen van stormschades. De ploeg uit Axel werd in de eigen plaats zeker tien keer ingezet en ook in Zuiddorpe werd hulp verleend. Bij de Stadhouderslaan in Axel raakte het dak van een kinderdagverblijf blos. Bij de kerk aan de Kerkdreef waaiden enkele dakpannen los en aan de Kanaalkade waaide een overkapping los. Op diverse plaatsen vielen bomen over de weg.

De brandweer van Kloosterzande moest onder meer uitrukken voor een omgevallen boom. In Terneuzen was het zaterdag nog raak bij de Stationsweg. Verder waren er meldingen bij de Langeweg in Koewacht en de Ivoystraat in Sas van Gent. In Sluiskil waaide een deel van het dak van een loods kapot en bij het Rivierenpark in Terneuzen was sprake van schade aan het dak van een woning.

Tekst gaat verder onder advertentie.
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Walcheren (foto's 20 t/m 34 en 36 t/m 42)
Ook op Walcheren zorgde de storm voor een groot aantal uitrukken. De ploeg van Oostkapelle alleen al kreeg 16 meldingen te verwerken. Het ging onder meer om diverse omgewaaide bomen en een ingestorte carport. De brandweer van Serooskerke handelde in totaal vijf stormschades af: drie in het dorp zelf, één langs de N57 en één in Vrouwenpolder. In Koudekerke en omgeving werden de brandweerlieden van de post Koudekerke diverse keren ingezet. Er was onder meer sprake van een stuk gevel dat loskwam, dakpannen die losraakten en bomen die over de weg vielen of dreigden dat te doen. In Dishoek werd hulp verleend bij een restaurant.

De vrijwilligers van de Middelburgse brandweerposten werden ook meerdere keren ingezet. De brandweerlieden van de post Stromenweg werden ook twee keer ingezet in Vlissingen. Bij de Abeelseweg in Middelburg waaide een grote boom om. Hierdoor was de weg geblokkeerd. De brandweer van Oost-Souburg reed zes incidenten af in Oost-Souburg zelf. Het ging onder meer om een ingestorte gevel bij de Amstelstraat. Ook reed men één melding in Ritthem en een melding in Veere.

De brandweerlieden van de post Rooseveltlaan handelden 12 meldingen af die via de meldkamer binnen waren gekomen. Ook werden nog enkele incidenten afgehandeld waar men toevallig langsreed. De ploeg handelde onder meer een melding af in de Van Kleffenslaan in Middelburg. Hier was een stuk dakbedekking losgekomen. De vrijwilligers rukten vrijdag ook rond 17.40 uur met spoed uit nadat bij de Stadsambachtsweg een stuk van de gevel van de Cycle Hub was ingestort.

De vrijwilligers van de post Torenweg rukten uit naar omgevallen bomen bijn de Buitenhovelaan en de Dauwendaelselaan. Bij de Abbé de St. Pierrelaan in de wijk Griffioen kwam een deel van de gevel van een hoekwoning naar beneden. Ook waaiden hier enkele dakpannen weg. Bij de Ferdinand Gomes Alemanstraat kwam een groot stuk dakbedekking los van een flatgebouw.

In Arnemuiden was onder meer sprake van weggewaaide dakpannen, een losgeraakte dakbedekking en omgevallen bomen. Opvallend genoeg was het tot drie keer toe raak bij de Slaak. Hier was onder meer sprake van schade aan een tuinhuis. Ook zaterdag werd nog uitgerukt, onder meer naar de Verwerijstraat in Middelburg, de Beciusstraat en de Van Visvlietstraat in Oost-Souburg en de Salvador Dalistraat in Vlissingen.

Bevelanden (foto 35)
De brandweer van Yerseke werd onder meer rond 22.50 uur ingezet nadat bij de Langeville in Yerseke een boom scheef was gezakt en terecht dreigde te komen op de aanbouw van een woning. In Goes werd de brandweer ingezet vanwege losgeraakte dakpannen in de Korte Kerkstraat. Verder werd de Goese brandweer onder meer ingezet bij de Westsingel. De brandweer van Nieuwdorp werd vrijdag rond 17.35 uur naar een stormschade bij Sluis de Piet in Wolphaartsdijk gestuurd.

De brandweer van Kamperland nam maar liefst 35 meldingen voor haar rekening en werd onder meer ingezet in de Wilhelminastraat in Kamperland. Hier was een deel van het dak van een woning losgekomen. Bij in totaal tien woningen op het eiland waaide het dek volledig weg, zo meldt de brandweer. Verder werd de ploeg ingezet bij diverse omgewaaide bomen.

Ongevallen en andere incidenten
Tijdens de storm gebeurden ook meerdere ongevallen waarvoor de brandweer werd opgeroepen. Dat gebeurde onder meer nadat in Terneuzen een vrachtauto kantelde en in Schore een auto werd aangetroffen in een sloot. Ook werd de brandweer opgeroepen nadat bij de Philipsdam tussen Bruinisse en Sint-Philipsland maar liefst drie vrachtauto’s door de harde wind kantelden. In Zierikzee was een melding van een buitenbrand en onder meer in Veere en Vlissingen waren meldingen van gaslekkages.

Zie ook:

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren