Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
43 files van totaal 139 km

2,5 Miljoen euro voor veiligere zeehavens

Toegevoegd: 15-03-2022, 10.21 uur
2,5 Miljoen euro voor veiligere zeehavens
© Foto: Douane (archief)
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG - Het ministerie van Justitie en Veiligheid trekt eenmalig €2,5 miljoen uit om de zeehavens van Moerdijk, Terneuzen en Vlissingen/Borsele veiliger te maken. De publiek-private partijen die al langer samenwerken aan veiligere zeehavens in Zeeland West-Brabant dienden hiervoor een aanvraag in. Het geld wordt ingezet om vooral de fysieke veiligheid van de terreinen te verbeteren.


Toenmalig minister Grapperhaus maakte in 2021 bekend dat logistieke knooppunten weerbaarder moesten worden tegen criminelen die met malafide praktijken misbruik maakten van de goede economische infrastructuur. Die aanpak benadrukte minister Grapperhaus ook tijdens zijn bezoek aan de Zeeuwse zeehavens in september 2021. Naast de grote knooppunten, de havens van Rotterdam en Schiphol, werd vervolgens ook geld beschikbaar gemaakt voor andere knooppunten. Op deze gelden werd hierop voor en door het programma Veilige Zeehavens aanspraak gedaan.

Volgens een woordvoerder zullen met het geld eenmalige investeringen worden gedaan om de terreinen in de havens veiliger te maken. "Denk aan het vernieuwen en uitbreiden van ANPR-camera’s, inzetten van beveiligingssystemen met betere camera’s en slimmere toegangscontrole via biometrie. Deze incidentele middelen zijn voorbereidend op een breder (landelijk) plan met structurele middelen waaraan met partners nog wordt gewerkt", aldus de woordvoerder.

Burgemeester Gerben Dijksterhuis, voorzitter van de Havendriehoek Zeeland/West-Brabant is blij met het vrijgemaakte geldbedrag. "Samen met ondernemers in de haven werken we al langere tijd aan het terugdringen van criminaliteit in de havens. Hiervoor ligt er een uitgebreide wensenlijst om betere barrières op te werpen. Met deze gelden kunnen we eindelijk uitvoering geven aan de eerste wensen. Het is een mooi signaal naar de ondernemers die al langer hopen op meer actie vanuit de overheid. En het is ook een duidelijke boodschap richting criminelen: wij maken een vuist tegen criminele activiteiten."


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren