Weerbericht:
Veel bewolking, vanmiddag regen. Komende nacht en morgen enkele buien
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 8 km

Brand richt voor miljoenen schade aan

Toegevoegd: 12-02-2001, 23.59 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
VLISSINGEN - De brand die in de nacht van vrijdag op zaterdag woedde op het Russische kraanschip Stanislav Yudin in de haven van Vlissingen, heeft voor miljoenen guldens schade aangericht. Er zijn kabels vernield en technische installaties. De apparatuur is ontregeld. Een deel van de vloer van de radioruimte is kromgetrokken.

De brand is ontstaan in de sauna, die tussen de hutten ligt. De oorzaak is onbekend. ,,Het gaat om een technisch mankement of er zijn kledingstukken in de sauna in brand geraakt``, zegt officier van dienst L. van der Maas van de brandweer Borsele. Hij verwacht, gelet op de Russische thuishaven van het schip, dat in Nederland geen verder onderzoek wordt ingesteld.

Het vuur was om twee uur `s nachts onder controle. Het nablussen duurde tot half vier. Om vijf uur zaterdagochtend kon de laatste brandweerwagen inrukken. De brandweer Borsele en de stadsgewestelijke brandweer zetten in totaal veertig brandweermensen in. Van der Maas: ,,De hitte aan boord van zo`n schip is enorm. Na een half uur inzet moeten de mensen gewoon even rusten. Later zijn daarom ook nog twee blusgroepen van de stadsgewestelijke brandweer ter assistentie gekomen om de anderen even op adem te laten komen. Een scheepsbrand is altijd bijzonder. Zo`n kraanschip kun je vergelijken met een drijvende fabriek.``

Chaotisch
De situatie aan boord werd aanvankelijk bemoeilijkt door het ongeco?rdineerd optreden van de bemanning. ,,Toen wij kwamen``, vertelt Van der Maas, ,,was de situatie chaotisch. De bemanning was individueel bezig met bluspogingen. Er ontstonden daardoor gevaarlijke situaties. Mensen waren gewekt door hun collega`s. Sommigen gingen slechts gekleed in een onderbroek het vuur te lijf. Eerst hebben we de bemanning teruggeroepen op het dek, zodat we de koppen konden tellen. Daarna zijn we geco?rdineerd te werk gegaan.``

De sauna, die bestond uit drie grote compartimenten, brandde geheel uit. Een fiks aantal hutten liep rook- en roetschade op. De inboedel, meubilair en bezittingen van de bemanning, gingen verloren. Ook werd grote schade aangericht aan de bekabeling. Van der Maas: ,,Onder de vloeren en tussen de plafonds en de verdiepingsvloer lopen allemaal kabels. Die zullen deels vernieuwd moeten worden of in ieder geval worden nagelopen. Een deel van het dek waarboven zich de radioruimte bevindt, staat bol.``

Schuim
Het schoonmaken van het schip begon meteen. ,,We hebben het vuur geblust met een mengsel van water en schuim. Spuit je alleen maar water, dan loop je het gevaar dat zo`n schip instabiel raakt en slagzij maakt. Men heeft met man en macht gewerkt om het schuim op te ruimen.

Het schip kan vandaag (maandag) niet afvaren naar Iran, zoals gepland. De Stanislav Yudin doet dienst in de offshore-industrie. Bij werkzaamheden op zee verblijven zo`n 150 mensen aan boord.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren