Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
24 files van totaal 72 km

Brandje op terrein Miniatuur Walcheren

Toegevoegd: 08-03-2001, 23.59 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - Het Abdijcomplex en de Lange Jan van Miniatuur Walcheren zijn door brand verwoest. Het model van het Middelburgse stadhuis werd ook beschadigd. De brand brak uit rond half twee in de nacht van woensdag op donderdag. De brandweer heeft het vuur geblust. De schade bedraagt volgens de directie meer dan een ton.

De politie denkt aan brandstichting. Dat vermoeden wordt versterkt doordat andere miniaturen, van molens en huizen, omver lagen. Het prikkeldraad boven de ingang was doorgeknipt. Brandweerofficier van dienst S. Vermeulen meent ook dat de brand is aangestoken. ,,Er is geen enkele andere aanleiding voor aan te wijzen.``

Directeur S. van Rijswijk kwam donderdagmiddag van vakantie thuis. ,,Ik ben enorm geschrokken. Het hart van de tentoonstelling is weg. Het is heel triest. Iedereen vindt het mooi. Ik snap niet wat mensen bezielt.``

Medewerkers van Miniatuur Walcheren ontdekten de ravage pas donderdagochtend. ,,Ik kwam om half negen op mijn werk en zag vanuit mijn ooghoeken iets vreemds``, zegt D. Dingemanse. ,,Van de Lange Jan was alleen nog het metalen frame over. Toen ik ging kijken, zag ik dat ook de abdij verbrand was.`` Op de plaats waar de publiekstrekkers van het park stonden, is nu een ravage te zien. Hopen as, verbrand hout en het aangetaste geraamte van de vier meter lange toren. Van de Abdij is nog een klein stukje over. De achterkant van het stadhuis is geblakerd. Aan ??n van de ramen is te zien dat hier ook een poging is gedaan om het gebouw aan te steken.

Het model van de Lange Jan stond er pas sinds vorig jaar. Het verving de oude miniatuurtoren uit1954. De nieuwe toren was gemaakt van polyester. Er was speciaal voor dat materiaal gekozen omdat het langer meegaat dan hout. ,,De bouwers hebben er meer dan een jaar aan gewerkt``, zegt A. Goossen van Miniatuur. ,,Ze hebben lange dagen gemaakt en in het weekeinde gewerkt om hem af te krijgen. En dan gaat het in een uurtje in vlammen op.``

Omdat er zoveel uren in de bouw van de modellen zat, is de schade zo hoog. ,,Het zijn hele specifieke gebouwen om te maken``, legt Dingemanse uit. ,,Het is echt priegelwerk, met al die luikjes en nissen.`` Het is de eerste keer dat Miniatuur Walcheren zo`n ramp treft. Er werd wel vaker wat vernield, maar die schade was altijd snel te herstellen.

Brandweerman Vermeulen spreekt van `een klein brandje, met grote gevolgen`.

Van Rijswijk heeft met de modelbouwer afgesproken om meteen aan de slag te gaan. ,,Het eerste doel is de Lange Jan weer opbouwen. Dat duurt zeker twee maanden.`` Miniatuur Walcheren gaat op 31 maart open voor publiek.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren