Weerbericht:
Aanhoudend koel en wisselvallig. In het westen vandaag droger
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

Brandje in wasserij De Zeven Provinciën

Toegevoegd: 14-09-2001, 23.59 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant

VLISSINGEN - In het nieuwe marinefregat De Zeven Provinciën heeft gisteren korte tijd brand gewoed. Vier marinemensen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis worden overgebracht.
Het door scheepswerf de Schelde in Vlissingen gebouwde schip ligt na een proefvaart tijdelijk in thuishaven Den Helder om daarna de tocht te vervolgen naar Bergen in Noorwegen.

De brand ontstond in de nacht van donderdag op vrijdag in de wasserij van het luchtverdedigings- en commandofregat. Volgens marinewoordvoerder J. van Zee was het vuur snel onder controle. Drie ambulances werden naar het marineterrein gedirigeerd omdat het viertal rook had ingeademd. Over de oorzaak van de brand was gisteren nog niets bekend.

Directeur R. Berkvens van de Koninklijke Schelde Groep in Vlissingen zegt dat de wasdroger van het schip is vernield. ,,Maar het schip zelf heeft geen schade opgelopen. Het proefvaartschema van het nieuwe fregat kan ook gewoon doorgaan``, aldus Berkvens.

Eerder op de dag oogstte het 144 meter lange fregat bewondering toen het na een eerste proefvaart van twee weken voor het eerst in de haven van Den Helder aanmeerde. Het onthaal was aanmerkelijk soberder dan gebruikelijk, in verband met de aanslagen in de Verenigde Staten. De Zeven Provinciën moest het stellen zonder marinierskapel en saluutschoten.

Het schip heeft de afgelopen weken onder meer de voortstuwing getest, de afstelling van de gasturbines en de wapensystemen, met uitzondering van de raketten. Alle proeven zijn goed verlopen. Maandag vertrekt het fregat weer voor nog eens vier weken proefvaart. Na terugkeer op 13 oktober op de Scheldepoort worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. Zo brengt de Koninklijke Marine de rest van de sensor-, wapen- en commandoapparatuur aan boord. De overdracht is medio februari gepland.

De Zeven Provinciën is het achtste marineschip met deze naam. Het legendarische vlaggenschip van Michiel de Ruyter was het derde. Dat begon zijn proefvaart precies 336 jaar eerder, op 4 september.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren