Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
57 files van totaal 215 km

Belgische en Nederlandse agenten samen op patrouille

Toegevoegd: 12-04-2022, 15.00 uur
Belgische en Nederlandse agenten samen op patrouille
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG - Nederlandse en Belgische politieagenten surveilleren sinds kort samen in de grensregio bij Zeeuws-Vlaanderen. Het Benelux-politieverdrag uit 2018 treedt in de loop van dit jaar in werking en maakt de gezamenlijke surveillance mogelijk.


Dankzij het politieverdrag kan een agent uit de Benelux in elk van de drie landen onder bepaalde voorwaarden het verkeer regelen, identiteitscontroles uitvoeren en individuen of groepen escorteren om de openbare orde en de veiligheid te garanderen. De agenten van de lokale politie Damme/Knokke-Heist uit België en de Zeeuws-Vlaamse collega's werken al enkele jaren samen maar deze samenwerking neemt wel steeds grotere vormen aan.

Nederlandse agenten verleenden afgelopen zomer al nachtelijke bijstand in de uitgaansbuurten van Knokke-Heist. Nederlandse agenten te paard vormden toen al een gemengde patrouille met hun collega's van de Belgische Federale Politie. Sinds enkele maanden wordt ook op straat samen gesurveilleerd. Een eerste gemengde patrouille leverde al direct resultaat op. Een Nederlandse agent herkende tijdens het patrouilleren in Knokke-Heist een man die bij hem bekend was vanwege de handel in verdovende middelen. De verdachte werd aangehouden en bij hem werden een geldbedrag en verdovende middelen in beslag genomen.

Steve Desmet, korpschef van de lokale politie Damme/Knokke-Heist en zijn collega Eric Nagelkerke, teamchef politie Zeeuws-Vlaanderen zijn blij met de samenwerking. Desmet: “Hedendaags politiewerk kent geen grenzen. Politiemedewerkers stimuleren om zonder zorgen de grens over te steken en samen het verschil te maken, bouwt verder op een jarenlange traditie van samenwerking.” Volgens Nagelkerke helpt de samenwerking het idee uit de wereld dat je als Nederlandse of Belgische crimineel over de grens onder de radar kunt verdwijnen.

In Europees verband wordt in het kader van het project 'Inspect' overigens ook gekeken naar internationale en grensoverschrijdende politiesamenwerking buiten de Benelux. Doel is onder meer om de informatie-uitwisseling te versterken, operationele en organisatorische struikelblokken te detecteren, het veiligheidsbeeld in de grensregio te versterken en criminele of overlastgerelateerde zaken efficiënter aan te pakken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren