Weerbericht:
In het oosten af en toe regen, langs de westkust enkele buien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Explosiegevaar door chemische reactie Goes

Toegevoegd: 02-04-2001, 23.59 uur
Door: Brandweer Goes

GOES - Grote opschudding maandagmorgen op industrieterrein De Poel en in een gedeelte van de wijk Goes-West.

Rond half tien kwam de melding binnen van wasserij en linnenverhuurbedrijf Lips Zeetex dat er bij het vullen van een voorraadtank waterstofperoxide een chemische reactie was ontstaan. De Officier van Dienst nam geen risico en startte direct de procedure 'ongeval gevaarlijke stoffen'. Vanaf de post Goes rukten een tankautospuit en de hulpverleningswagen uit, ook werd direct de meetploeg van de post Wolphaartsdijk opgeroepen, zeer snel gevolgd door de meetploeg van de post Nieuwdorp (gemeente Borsele).

Ter plaatse kreeg men te horen dat er vermoedelijk chloor in de tank met waterstofperoxide zou zijn terechtgekomen en dat er al een chemische reactie in de bewuste tank aan de gang was, dat de tank aan het uitzetten was en dat de temperatuur in de ruimte waarin de tank stond opliep. Daarop werd onmiddellijk besloten om de directe omgeving van Lips Zeetex te ontruimen.

Het ongeveer 70-koppige personeel van de wasserij was al geevacueerd. Het bedrijf werd ook voor de brandweer tot verboden gebied verklaard. Vanaf dat moment ging men van het ergste scenario uit: een mogelijk zware explosie met een chloorwolk als gevolg. Op basis van dat uitgangspunt werd de inzet van de hulpdiensten verder opgeschaald. In eerste instantie werd besloten om bedrijven die rond de wasserij Lips Zeetex lagen te ontruimen.

In het gebouw van de Ambulancedienst Bevelanden, in de omgeving van Lips Zeetex, werd een begin gemaakt met het inrichten van een CTPI (een centraal coördinatiepunt van alle bij het incident betrokken hulpverleningsdiensten). Snel waren daar de leidinggevenden van de brandweer, politie en de GGD ter plaatse. Na overleg werd besloten om alle gebouwen in een straal van 200 meter rond het object te evacueren, en van alle panden binnen een straal van 500 meter van het object moesten ramen en deuren gesloten blijven. Dat had tot gevolg dat het hele bedrijventerrein De Poel 1 ontruimd moest worden en dat ook enkele straten ten noorden van de wasserij ontruimd werden.

Het treinverkeer Goes-Vlissingen en het verkeer op de A256 werden stilgelegd. In 's-Heer Hendrikskinderen reden geluidswagens rond met het verzoek om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. De brandweer liet nog eens drie tankautospuiten, een haakarmvoertuig met dompelpomp en de autoladder aanrukken. De GGD alarmeerde het personeel van het in Goes gestationeerde Ambu-team (onderdeel van de geneeskundige combinatie) en de traumahelicopter. De politie riep de assitentie in van vele collega's, ondermeer van het Korps Landelijke PolitieDiensten.

Vele wegen moesten worden afgezet en de politie controleerde of er niemand achterbleef in de ontruimde panden. Ondertussen kwamen ook de verbindingswagens van de brandweer en de politie ter plaatse. Rond het zenuwcentrum verzamelden alle hulpverleningsdiensten.

Het was moeilijk om inzicht te krijgen in de situatie in het pand en de staat waarin de bewuste tank zich bevond. Men vond het te risicovol om brandweerlieden naar binnen te sturen. Daarom werd besloten om een helicopter van het KLPD in te schakelen. Deze kan, met behulp van een warmtebeeldcamera, zeer nauwkeurig inzicht krijgen in warme plekken in het gebouw. Nadat de heli was gearriveerd ging één van de officieren van de Brandweer Goes mee naar boven om een goed beeld te krijgen van het complex. Met de warmtebeeldcamera werd geconstateerd dat de temperatuur op de plaats van de tank op 38 graden moest liggen. Op basis van dat gegeven werd besloten dat het verantwoord was om een ploeg brandweerlieden (deels in chemicalienpakken) naar binnen te sturen.

Zij konden deze temperatuur bevestigen en konden tevens waarnemen dat de tank niet uitgezet was. Dat was voor het commandoteam het teken dat de situatie onder controle was. Temeer omdat ook nog eens duidelijk werd dat er geen chloor in de tank was terecht gekomen maar chloorbleekloog: een stof die minder

Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750