Weerbericht:
Zomers warm. Vandaag op de meeste plaatsen droog, morgen (onweers-)buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie waarschuwt voor berovingen tijdens afspraakjes

Toegevoegd: 18-05-2022, 11.59 uur
Politie waarschuwt voor berovingen tijdens afspraakjes
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - De politie laat woensdag weten de laatste drie maanden meerdere meldingen te hebben ontvangen van berovingen na afspraken die via sociale media gepland waren. Om mensen erop attent te maken dat dit soort incidenten gebeuren, wil de politie hiervoor waarschuwen en een aantal preventietips geven. 


De politie merkt dat er via een breed scala van sociale media, van dating-apps tot verkoopsites, afspraken gemaakt worden door gebruikers van die kanalen. Soms zijn dat online afspraken, maar regelmatig wordt er ook in het echt afgesproken. Bijvoorbeeld voor bijvoorbeeld een date of om iets te kopen of verkopen.

De meeste keren verloopt zo’n afspraak goed, maar er zijn ook gevallen bij de politie bekend waarbij er andere personen verschijnen op de afspraak dan de deelnemer verwacht. Maar ook dat een verkooptransactie bijvoorbeeld uitmondt in een beroving. 

Volgens de agenten was er afgelopen weekend ook sprake van een beroving tijdens een afspraak met een onbekende. Het betreffende slachtoffer werd opgewacht door twee mannen in de plaats van degene die hij verwachtte te ontmoeten. De twee bedreigden en beroofden hem en probeerden hem te chanteren. De verdachten in deze specifieke zaak werden, op aanwijzingen van het slachtoffer, snel aangehouden door de politie.

Om mensen te waarschuwen, geeft de politie tips. Zo roepen de agenten slachtoffers van dit soort zaken om het te melden bij de politie. Mensen moeten meteen 112 bellen op het moment dat het hen overkomt. Daardoor wordt de kans dat de daders gepakt worden volgens de agenten vele malen groter. 

De politie wil mensen niet direct verbieden om afspraken te maken, maar adviseert mensen wel om hun afspraak te delen met iemand. Op die manier is er in ieder geval iemand op de hoogte dat er een afspraak met een onbekende is gemaakt. Het is volgens de dienders ook verstandig om af te spreken op plaatsen waar het drukker is. Als er dan wat gebeurt, kunnen omstanders bijvoorbeeld ingrijpen door de politie te waarschuwen.

Ook is het volgens de politie verstandig om bij aankomst op de afspraaklocatie goed op de omgeving te letten. Men wordt geadviseerd daarbij vooral de eigen intuïtie te letten. "Als dat niet goed voelt, dan kan iemand beter weggaan", laten de agenten weten.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren