Weerbericht:
Zonnig, morgen in het zuidoosten meer bewolking. Meest droog
Verkeersinformatie:
39 files van totaal 146 km

Gewonden en grote schade door windhoos Zierikzee

Toegevoegd: 27-06-2022, 13.20 uur - Update: 06-07-2022, 15.20 uur
De windhoos stevent af op Zierikzee.
De windhoos stevent af op Zierikzee.
© Foto: Glenn Schaap.
Door: Roland de Jong

ZIERIKZEE - In Zierikzee is vanmiddag grote schade ontstaan door een windhoos. Volgens de Veiligheidsregio zijn er meerdere gewonden. Om hoeveel personen het gaat en hoe ernstig zij er aan toe zijn, is nog onduidelijk. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 2. Er zijn flink wat brandweerwagens en ambulances ingezet.


De windhoos trok rond 13.00 uur over Schouwen-Duiveland. Al snel kwamen vanaf diverse locaties in Zierikzee meldingen binnen van stormschade. Tien minuten na de eerste brandweermelding schaalde de brandweer al op naar GRIP 1. Bij een GRIP 1-situatie is coördinatie nodig tussen verschillende hulpdiensten. In de meeste gevallen wordt hiervoor een Commando Plaats Incident (CoPI) ingericht. Bij zo'n CoPI sluiten leidinggevenden van verschillende hulpdiensten aan.

Rond 13.50 uur heeft de brandweer opgeschaald naar GRIP 2. Dat bekent dat een Regionaal Operationeel Team (ROT) bijeenkomt in het kantoor van Veiligheidsregio Zeeland in Middelburg. Inmiddels zijn zeker tien tankautospuiten opgeroepen om hulp te verlenen. De brandweerploegen komen niet alleen van Schouwen-Duiveland maar ook uit onder meer Vlissingen en Colijnsplaat. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) is naast de brandweer ook de ambulancedienst ingezet.

‚ÄčGewonden
Naast ambulances uit onze eigen regio zijn ook de ambulancediensten van de regio's Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West-Brabant opgepiept. In totaal gaat het om zeker tien ambulances. Zij zijn onder meer naar de Hoofdpoortstraat, de Nieuwe Haven en de Mulockstraat gestuurd. Vanuit Nijmegen is een traumahelikopter opgeroepen naar de eerstgenoemde locatie. Volgens de VRZ is sprake van meerdere mensen die verwondingen hebben opgelopen. "Tot nu toe is onbekend om hoeveel mensen het gaat", aldus een woordvoerder.

Op social media is te zien dat door de windhoos diverse daken beschadigd zijn geraakt. Volgens de Veiligheidsregio zijn ook enkele bomen omgevallen en takken afgebroken. "In meerdere straten in Zierikzee is de schade fors. Onder andere de daken van vier woningen zijn afgewaaid", aldus de VRZ. Langs de N59 bij Zierikzee is een boom omgewaaid. Volgens Rijkswaterstaat stond hierdoor rond 13.45 uur een file van zo'n 2,5 kilometer. De extra reistijd bedroeg 8 minuten.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Loes (27-6-2022 om 21:30)
De woningen van de woningbouw laat wel zien hoe stevig die zijn...aangezien ze goedkoopste van goedkoopste maar kan levensgevaarlijk zijn. Er zou een controle op moeten komen
Cookie-instellingen beheren