Weerbericht:
Zonnige perioden, in het zuidoosten meer bewolking en kans op lichte regen
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 32 km

Rookmelder over paar dagen verplicht op elke verdieping

Toegevoegd: 29-06-2022, 14.58 uur - Update: 29-06-2022, 17.35 uur
Rookmelder over paar dagen verplicht op elke verdieping
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De brandweer raadt het al jaren aan maar vanaf 1 juli wordt het voor elk huishouden ook echt verplicht: minimaal één rookmelder op elke verdieping van je huis. Sinds 2003 geldt deze verplichting al voor nieuwbouwhuizen maar binnen een maand geldt dit dus voor alle bestaande woningen in ons land.


Rookmelders zijn met name bedoeld om je op brand te attenderen als je slaapt. Als je slaapt ruik je namelijk niets. Ook geen rook. Je gehoor werkt echter wel tijdens je slaap en aangezien een rookmelder een luid signaal geeft bij brand, wordt je hierdoor dus wel wakker en heb je meer tijd om te vluchten. Rookmelders hebben dus zeker nut maar tot nu toe was het gebruik ervan alleen verplicht bij nieuwbouwhuizen. Over een paar dagen verandert dit dus. Heb je nog niet op elke verdieping een rookmelder dan is dit, naast het feit dat deze kleine investering je leven kan redden, een goed moment om er één of meerdere aan te schaffen.

Dat nog niet iedereen op elke verdieping een rookmelder heeft, wees onderzoek door verzekeraar Univé eerder dit jaar nog uit. Zo'n 30 procent van de Nederlanders voldeed op dat moment nog niet aan de rookmelderplicht. Van de mensen die wel een rookmelder had, had 86 procent die correct (aan het plafond) geplaatst en was de werking ook gecontroleerd.

Zo'n 15 procent van de ondervraagde personen gaf echter niet aan te weten hoe je een rookmelder doeltreffend installeert. De brandweer zegt daarover het volgende: Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Om een rookmelder te monteren hoef je trouwens niet per se te schroeven. Je kunt namelijk ook speciale magneetstickers voor rookmelders kopen: de ene sticker plak je op je plafond, de ander op je rookmelder. Zo hangt je rookmelder in mum van tijd aan je plafond.
 

Tekst gaat verder onder advertentie.


Je rookmelder hang je als volgt op:
- op elke verdieping tegen het plafond
- minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
- in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:
- in iedere slaapkamer
- in de woonkamer of andere verblijfsruimte
- in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
- in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, …)

Plaats de rookmelder niet:
- bij een ventilator of ventilatieopening
- boven de verwarming
- op tochtige plekken
- in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser

Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang of overloop aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren. Lukt dit niet, plaats dan een thermische melder in de badkamer.

Verzekering
De nieuwe rookmelderplicht lijkt overigens nog geen gevolgen te hebben voor de dekking bij brandverzekeringen. Verzekeraar ZLM meldt bijvoorbeeld op haar website dat een rookmelder alleen alarmeert en geen brand kan voorkomen en dat er daarom geen gevolgen zijn voor de verzekeringsdekking. “De rookmelderverplichting is er vooral voor uw eigen veiligheid. Een melder zorgt er namelijk voor dat u uzelf en andere bewoners op tijd in veiligheid kunt brengen”, zo schrijft ZLM op haar website.

Wat kost een rookmelder eigenlijk?
Via Bol.com bestel je al een rookmelder vanaf € 9,00 (Smartwares PD-8828). Bij Brandpreventiewinkel.nl kost de goedkoopste rookmelder (een Smartwares RM250) op dit moment € 9,95. Coolblue is met € 7,49 voor een Alecto SA20 de voordeligste keuze van de drie.

De genoemde rookmelders werken allemaal op een batterij en aangezien deze doorgaans elk jaar moeten worden vervangen, is een rookmelder met een accu die langere tijd meegaat (bij voorkeur 10 jaar) vaak een voordeligere keuze. Zo'n melder koop je bij Brandpreventiewinkel.nl vanaf € 17,95. Bol.com heeft bijvoorbeeld de Smartwares FSM-12400 en de ELRO FS1510 voor € 17,99 per stuk. Bij Coolblue is de goedkoopste rookmelder met 10 jaar batterijduur op dit moment € 19,99.

Vergelijk je de prijzen van de '10 jaar rookmelders' met de aanschaf van een 'reguliere' rookmelder die werkt op een 9V-batterij, dan moet je er natuurlijk wel op letten dat bij de 'reguliere' rookmelders bovenop de aanschafprijs ook nog de kosten voor batterijen komen. Bij gebruik gedurende 10 jaar betekent dit al snel € 20 tot € 25,- aan batterijen. Dat meewegende is een rookmelder met een accu voor 10 jaar dus eigenlijk helemaal geen slechte investering. Het scheelt bovendien een hoop wisselen met batterijen en de kans is daardoor groter dat jouw rookmelder ook daadwerkelijk afgaat als er brand is. Het gebeurt immers nog te vaak dat mensen de batterij niet direct vervangen en in dat geval is de rookmelder natuurlijk nutteloos.

In dit artikel zijn affiliatelinks opgenomen. Indien u iets bij één van de vermelde webwinkels bestelt, ontvangt onze redactie een vergoeding.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Verplicht?? Oke?? En ?? controle??? Door wie dan? (30-6-2022 om 23:19)
En wie gaat dat dan controleren of je er daadwerkelijk ook overal 1 heb? In elke ruimte is wat overdreven. Ik ben er wel voor! Heb er zelf ook veel hangen. Maar in een Wc, en badkamer 1 ophangen? Is dat nodig? En wie gaat het eigenlijk controleren? En wat is de boete? Lijkt me niet dat hier een inspectie voor gaat komen. Tringggg.... goedemiddag, Hallo wij zijn van de Rookmelder inspectie. We komen kijken of je overal een rookmelder heb hangen in elke kamer, en of hij het doet. Laat je ons even binnen? Zie je het al gebeuren??
Cookie-instellingen beheren