Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
24 files van totaal 75 km

Politieke verwarring over inzet traumaheli's

Toegevoegd: 11-04-2007, 10.47 uur
Door: BN/DeStem
TERNEUZEN - In Zeeuws-Vlaanderen is verwarring over de inzetbaarheid van de traumahelikopters uit Brugge en Rotterdam.

De verwarring ontstond medio maart tijdens een ongeval in de gemeente Sluis toen twee helikopters tegelijkertijd arriveerden, die uit Brugge en die uit Rotterdam.

Volgens het dagelijks gemeentebestuur van Terneuzen is dat in strijd met gemaakte afspraken. Die luiden dat vanwege de kortere afstand en dus tijdwinst wordt eerst Brugge opgeroepen. De ZeeuwsVlaamse gemeenten en de provincie geven daar subsidie voor.

Volgens het Terneuzense college is eind 2006 echter een andere afspraak gemaakt: dat met ingang van 1 januari dit jaar als eerste de traumaheli uit Rotterdam wordt opgeroepen. Pas als die niet kan, zou 'Brugge' worden ingeschakeld.

Deze afspraak is gisteren bevestigd door Jack de Boo-van Uijen, manager van de gezamenlijke meldcentrales. "De ambulancediensten willen liever samenwerken met Rotterdam omdat de werkwijzen beter op elkaar aansluiten. Reden voor ons het protocol te veranderen."

De Zeeuws-Vlaamse gemeenten waren volgens het Terneuzense college echter niet op de hoogte van deze koerswijziging.

Gedeputeerde Maria le Roy van de provincie Zeeland wist gisteren niet beter dan dat de oude afspraak nog steeds van kracht is. "De tijdwinst vanuit Brugge is in het belang van de patiënt. Dat beseft Rotterdam ook. Wat ons betreft is er dus niets veranderd."

Door de kritiek uit Zeeuws-Vlaanderen is de koerswijziging inmiddels teruggedraaid, aldus De Boo-Van-Uijen.

"Toen we de werkwijze veranderden, wisten we niet dat er een bijdrage-regeling is aan Brugge door de provincie en de Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Daarom is besloten de maatregel terug te draaien. De heli uit Brugge wordt weer als eerste opgeroepen, als die beschikbaar is natuurlijk. Voor ons is het belangrijkste dat de patiënt zo snel mogelijk de hulp krijgt. De inzet wordt bepaald vanuit de verpleegkundige deskundigheid en niet door de gemeenten. Dat staat voorop. Maar uiteraard vinden we de samenwerking met Brugge belangrijk. Zo wordt geïnvesteerd in nieuwe digitale verbindingsapparatuur."

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren