Weerbericht:
Overdag van het noordwesten uit bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Gevaarlijke stof vrij door overdruk in hete opslagtank

Toegevoegd: 18-07-2022, 16.45 uur
Gevaarlijke stof vrij door overdruk in hete opslagtank
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

HOEK - Als gevolg van de hoge temperatuur is vandaag bij Dow Terneuzen in Hoek overdruk ontstaan in een tank. Hierdoor is een overdrukklep geopend waarna uitstoot heeft plaatsgevonden van een gevaarlijke stof. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).


Het incident op het fabrieksterrein aan de Herbert H. Dowweg werd rond 13.20 uur gemeld bij de reguliere brandweer nadat eerder al de bedrijfsbrandweer van Dow was ingezet. De bedrijfsbrandweer startte de bestrijding van het incident op door de tank te koelen en de vrijkomende damp neer te slaan. Omdat de wind richting de Westerschelde stond werd voor de zekerheid het fietspad langs de zeedijk afgesloten tussen de Nieuw Neuzenweg en de Corridorweg.

Het koelen bleek effectief want de druk in de tank daalde met als gevolg dat de overdrukklep weer sloot. Even na 16.00 uur was het incident onder controle. Bij de grens van het fabrieksterrein werden geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen gemeten waarop werd besloten het fietspad weer vrij te geven.

De komende dagen worden maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. "Tijdens de komende warme dagen wordt de tank gekoeld en zal er extra controle plaatsvinden door Dow om herhaling tijdens de hoge buitentemperatuur te voorkomen", zo laat de Veiligheidsregio weten.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jimmy Hendriks (19-7-2022 om 12:04)
Wel handig om aan te geven welke stof vrij is gekomen, dat zodra er mensen wel last van krijgen, zij hiermee naar de huisarts kunnen gaan. @P, overdruk ventielen heb je op vrijwel alle druk houdende delen. Soms is de keuze gemaakt om te lozen naar atmosferische lucht, omdat kleine hoeveelheden niet schadelijk zijn voor mens en milieu.
Ik (19-7-2022 om 10:44)
Er gebeurt de laatste tijd wel meer bij Dowe. Ze moeten die stink fabrieken allemaal sluiten. De wind staat ook altijd naar de overkant. De boeren moeten stoppen,maar de gif fabrieken mogen doorgaan. Als je bij Nieuwdorp rijd weet je niet wat je ziet en ruikt, daar komen alle gifwolken bij elkaar, zowel van Gent,Terneuzen en Vlissingen oost.
JFK (18-7-2022 om 19:52)
welke gevaarlijke stof, waarom is er geen melding gedaan bij de bevolking? ah ja, het iss Dow dan mag het!
p (18-7-2022 om 17:07)
Zoveel veiligheidseisen voor alles en iedereen , maar een overdruk is schijnt te moeilijk.???
Cookie-instellingen beheren