Weerbericht:
Zonnige perioden, in het zuiden en oosten meer bewolking en kans op een bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Oorzaak storing vliegtuig in Westerschelde bekend

Toegevoegd: 07-09-2022, 11.59 uur
De piloot van het toestel bleef ongedeerd.
De piloot van het toestel bleef ongedeerd.
© Foto: Remi Mesu
Door: Roland de Jong

OSSENISSE - De motorstoring die er vorig jaar oktober voor zorgde dat een klein vliegtuigje een noodlanding moest maken op de Westerschelde, werd veroorzaakt door problemen met het magneetontstekingssysteem van het toestel. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid vastgesteld.


De 77-jarige piloot was even voor het incident opgestegen vanuit België om naar vliegveld Midden-Zeeland in Arnemuiden te vliegen. Toen hij 25 minuten had gevlogen, viel op een hoogte van 1.000 voet de motor uit. Herstarten leverde niet het gewenste resultaat op en er zat niets anders op dan een noodlanding te maken op het water. Bij de noodlanding sloeg het toestel over de kop maar wonder boven wonder bleef de piloot ongedeerd. Hij kon al snel worden gered.

Samen met de Luchtvaartpolitie heeft de Onderzoeksraad uitgebreid onderzoek gedaan naar de technische staat van het toestel. In het brandstofsysteem zaten geen gebreken in de carburateur was brandstof aanwezig. Ook kon de motor gewoon worden rondgedraaid en hadden de cilinders compressie. Nader onderzoek aan het magneetontstekingssyteem wees uit dat de linker magneet niet meedraaide als de motor werd gedraaid.

Volgens de Onderzoeksraad bleek vervolgens dat de flexibele koppeling van deze magneet beschadigd was geraakt als gevolg van veroudering van de rotorisolatie. Volgens het onderzoeksrapport was het ontstekingstijdstip in juni 2021 nog gecontroleerd. Ook was de magneet in mei 2018 nog geïnspecteerd. Uit het rapport valt op te maken dat wat dat betreft alles op orde was. “Na de inspectie in 2018 had het vliegtuig ongeveer 80 uur gevlogen. Volgens het inspectieschema worden de magneten iedere 500 uren of 10 jaar geïnspecteerd”, aldus de Onderzoeksraad.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren