Weerbericht:
Vandaag vooral in het westen af en toe zon.
Verkeersinformatie:
Geen files

Burgemeester Dijksterhuis reikte vrijdag heldenpenning uit

Toegevoegd: 24-09-2022, 16.02 uur
De vrouw werd mede door ingrijpen van de heer De Smit gered van de dood.
De vrouw werd mede door ingrijpen van de heer De Smit gered van de dood.
© Foto: Remi Mesu
Door: Eugène Harthoorn

HEINKENSZAND - Burgemeester Dijksterhuis van gemeente Borsele heeft afgelopen vrijdag een bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift van Carnegie uitgereikt aan de heer De Smit. De man redde op 19 november 2021 het leven van Nienke Fierloos.


Op de betreffende dag ging meneer De Smit boodschappen doen in Goes. Op de terugweg reed hij binnendoor via ’s-Heer Abtskerke naar Heinkenszand. Toen hij op de Sint Pietersdijk reed, zag hij een meisje naast haar scooter op de weg staan. Het meisje gebaarde dat hij moest stoppen en dat deed hij ook gelijk. Het meisje vertelde dat er een auto op de kop in de sloot lag.

Meneer De Smit bedacht zich geen moment en sprong in de sloot. De deur aan de bestuurderskant ging niet meer open en dus ging hij via de bijrijderskant de auto in. Daar zag hij Nienke liggen, met haar hoofd onder water. Het lukte meneer De Smit om de gordel van het slachtoffer los te krijgen, waardoor hij de ruimte kreeg om haar hoofd boven water te houden. Terwijl hij in de auto zat, probeerde hij Nienke gerust te stellen en met haar te praten. Helaas raakte ze buiten bewustzijn. Omdat Nienke met haar linkerbeen vastzat onder het stuur, kon meneer De Smit niets anders doen dan haar hoofd boven water houden. Hij bleef bij haar totdat de toegesnelde hulpdiensten het van hem overnamen. Ongeveer 50 minuten lang is meneer De Smit bij Nienke in de auto gebleven.

 Vervolgens wisten de hulpdiensten Nienke te bevrijden uit de auto. Met de traumahelikopter werd ze naar het Erasmus MC vervoerd, waar ze vier dagen in coma lag. Daarna kwam ze weer bij en wonder boven wonder ging haar herstel voorspoedig. Dat Nienke nog leeft, is volgens de burgemeester mede te danken aan de inzet van meneer De Smit.Daarom reikt burgemeester Dijksterhuis de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift van het Carnergie Heldenfonds uit aan meneer De Smit.

Het Carnergie Heldenfonds houdt zich bezig met het verlenen van onderscheidingen en beloningen aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered of hebben geprobeerd te redden. Heldenwaarding staat hierbij centraal. De heer De Smit wordt door de gemeente gezien als een held.

 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Arnold (26-9-2022 om 09:56)
Diep respect voor meneer de Smit. Onderscheiding dubbel en dwars verdiend. Chapeau!!!! Ook het meisje naast de scooter heeft prima gereageerd. Wel vreemd dat wanneer een dier gered wordt, dit forum overstroomt met steunbetuigingen e.d. en nu iemand ècht een heldendaad doet en er een mens gered wordt is het maar stilletjes..........
Jaap (25-9-2022 om 13:29)
Diep respect en felicitaties voor deze man. Als we eens meer mensen zouden hebben als deze held, zou het er een stuk beter uitzien. Geweldig ook om eens zo’n positief bericht te lezen in de media tussen de vele berichten over tuig en aso’s.
.... (25-9-2022 om 08:29)
Wow Meneer de Smit!! Hartelijk gefeliciteerd met uw onderscheiding, held!!
een inwoner (24-9-2022 om 19:56)
VAN HARTE GEFELICITEERD MET UW HELDENPENNING> MENEER DE SMIT >TOPPIE
Cookie-instellingen beheren