Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Verdachten Dauwendaelegroep voor de rechter

Toegevoegd: 06-10-2022, 17.05 uur
In mei 2021 deed de politie doorzoekingen in de wijk.
In mei 2021 deed de politie doorzoekingen in de wijk.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Drie leden van de bende 'Zone 8' die in 2020 en 2021 voor onrust en overlast zorgden in de Middelburgse wijk Dauwendaele, hebben vandaag straffen van 8 tot 16 maanden tegen zich horen eisen. De drie worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.


In 2020 nam de overlast door de groep Zone8 in de Middelburgse wijk Dauwendaele dermate toe dat de politie een onderzoek startte. Er kwam genoeg boven water en er werden verbanden gelegd met eerdere zaken. Overvallen op cafetaria De Friethoek, een overval op een juwelier, drugsdealen, een woninginbraak en vernielingen: ze werden allemaal gelinkt aan de bende.

Doel van het onderzoek was om uit te zoeken of het om een overlastgevende groep ging of om individuele misdragingen. Uit de ettelijke telefoontaps die werden gemaakt, blijkt volgens het OM dat achter de feiten wel degelijk een structuur, dus een organisatie, schuilging. Er werden orders uitgedeeld, praten met de politie was verboden en er was een rangorde.

Onzin, volgens de drie verdachten. “Gewoon een groep vrienden, straattaal en wat chillen. Meer niet. Overigens ontkende het trio alles, beriepen de drie zich op hun zwijgrecht of gaven ze aan er geen herinnering meer aan te hebben.

Eén ding is zeker: de drie mannen mogen in hun handen knijpen. Bij een veroordeling voor deelname aan een criminele organisatie kan de celstraf namelijk oplopen tot zes jaar, maar in dit geval liggen de geëiste celstraffen gelijk aan het voorarrest. Dit betekent dat zij dus niet terug de cel in hoeven tenzij zij de voorwaarden van de voorwaardelijke straf overtreden. Eén van die voorwaarden is wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft dat de drie onder streng toezicht van reclassering blijven staan.

Volgens het OM hoopt zij door de veroordeling een signaal af te geven aan andere jongeren in de wijk. “De overlast in de wijk Dauwendaele was groot. De impact van het handelen van deze groep was heftig. Vele bewoners voelden zich onveilig in de wijk en daarom heeft het Openbaar Ministerie (OM) strafrechtelijk onderzoek gedaan om samen met de gemeente en andere ketenpartners te voorkomen dat andere jongeren in de voetsporen van deze verdachten treden”, aldus de officier van justitie. De boodschap van het OM aan de verdachten: “Jullie zijn geen helden en we hopen dat anderen niet in jullie voetsporen treden.”

Een vierde -minderjarige- mag zich overigens morgen voor de rechter verantwoorden. De rechtbank wijst vonnis op 27 oktober.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mijn mening (8-10-2022 om 22:15)
Dit soort is niets meer dan een hoop stront onder m'n schoenzolen.
VdVonck (6-10-2022 om 18:41)
Noem dit soort groepjes stumpers alsjeblieft geen 'Bende'. Zet ze een week in de VS of Mexico tussen de echte bendes. Zijn ze stuk voor stuk binnen 24uur het hoekje om of ze rennen huilend naar mama.
Cookie-instellingen beheren