Weerbericht:
Vanochtend in het noorden lokaal glad. Verder buien, soms met natte sneeuw
Verkeersinformatie:
123 files van totaal 502 km

Ook in hoger beroep vrijspraak moord Oostkapelle

Toegevoegd: 07-10-2022, 14.27 uur
De politie zocht onder meer in afval naar bewijsmateriaal.
De politie zocht onder meer in afval naar bewijsmateriaal.
© Foto: Roland de Jong (archief)
Door: Roland de Jong

OOSTKAPELLE - De 59-jarige man die werd verdacht van betrokkenheid bij de dood van zijn bovenbuurvrouw in een appartementencomplex in Oostkapelle in 2019 is vrijgesproken door het gerechtshof in Den Bosch. Eerder sprak de rechtbank Zeeland-West-Brabant de man ook al vrij.


Het 78-jarige slachtoffer werd op 24 mei rond 16.00 uur gevonden in haar appartement in complex 'Parc Zonnehove' aan het Veldzigt. Ze bleek ernstige steekwonden te hebben. Een verpleegkundige deed nog een reanimatiepoging maar deze bleek tevergeefs: de vrouw overleed ter plekke.

Enkele dagen later, op 29 mei, werd de verdachte aangehouden. Hij lag op dat moment al langere tijd over hoop met andere bewoners van het complex. Ook in de week voor het overlijden van de vrouw was sprake van incidenten. Het Openbaar Ministerie (OM) hield de man verantwoordelijk voor de dood van de bejaarde vrouw, zowel de rechtbank als het gerechtshof denken hier dus anders over.

Het bewijs dat door het OM was aangeleverd, was voornamelijk gestoeld op een getuigenverklaring en DNA-onderzoek. De getuige zou in een flits en door een raam met vitrage een persoon in een blauw shirt of overhemd hebben gezien. De verdachte was die betreffende ochtend ook gekleed in een blauw shirt. Het hof komt tot de conclusie dat op basis van de getuigenverklaring niet kan worden vastgesteld dat de persoon die de getuige heeft gezien, de verdachte is geweest, zo laat een woordvoerder vandaag weten.

Bij het DNA-onderzoek aan de deur van het appartement van het slachtoffer werden verschillende sporen van de verdachte gevonden, maar deze geven volgens het gerechtshof, ook in samenhang met de getuigenverklaring, onvoldoende reden om wettig en overtuigend bewezen te achten dat verdachte de vrouw heeft gestoken. "Sterker nog, de bevindingen van het opsporingsonderzoek aan onder andere de kleding en het lichaam van het slachtoffer maken dat de betrokkenheid van een onbekend gebleven dader niet kan worden uitgesloten", aldus de woordvoerder.

"Ondanks het feit dat er sprake was van gespannen verhoudingen tussen de verdachte en meerdere medebewoners van het appartementencomplex, vindt het hof dat op grond van het (aangevoerde) bewijs niet wettig en overtuigend bewezen is dat de verdachte betrokken is geweest bij de dood van zijn bovenbuurvrouw. Hij wordt dan ook vrijgesproken."


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Willem (7-10-2022 om 20:57)
Ik ben voor het werk veel in die straat geweest, de bewoners zijn afkerig van alles wat niet in hun straatje past, zou daar nog niet gratis willen wonen, hopeloze figuren en kouwe kak.
mark witte (7-10-2022 om 19:15)
@niet goed, ze kunnen dus niet bewijzen dat hij het wel heeft gedaan . dat wil dus niet persé zeggen dat hij het Niet heeft gedaan. in Nederland moet er altijd nog bewijslast zijn richting de verdachte.
Niet goed (7-10-2022 om 15:03)
Als hij het niet heeft gedaan, dan kan de politie beter gaan zoeken naar de echte dader want die loopt dan dus nog vrij rond.
Cookie-instellingen beheren