Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

College gemeente Middelburg wil steekincidenten en jeugdcriminaliteit aanpakken

Toegevoegd: 14-10-2022, 14.42 uur
In januari 2022 overleed een 15-jarige jongen bij een steekpartij in Middelburg.
In januari 2022 overleed een 15-jarige jongen bij een steekpartij in Middelburg.
© Foto: Roland de Jong
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg gaat aan de slag met een preventieve aanpak van geweldsincidenten en een preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit. Een recente reeks van incidenten waarbij onder meer steekwapens waren betrokken zijn aanleiding voor het plan.


Het plan zet volgens de gemeente in op drie sporen: bewustwording en preventie, vroege signalering en melden, en persoonsgericht ingrijpen. Volgens de gemeenten ontstaat er door de drie sporen, een complete lijst van acties die er op gericht zijn om proactief, preventief en repressief steekwapenincidenten te verminderen en jeugdcriminaliteit te voorkomen.

Volgens een woordvoerster van de gemeente is een reeks van steekincidenten in Middelburg tussen 2020 en 2022 de aanleiding geweest voor het plan. De steekpartijen met dodelijke afloop in januari van dit jaar en zeer recent de steekpartij in Vlissingen, waarvoor een 16-jarige Middelburger werd aangehouden, laten volgens de gemeente de noodzaak van het plan zien.

"Het terugdringen van het (steek)wapenbezit en gebruik door jongeren in Middelburg is zeker geen gemakkelijke opgave", laat de gemeente weten. "In het plan van aanpak wordt in kaart gebracht dat we te maken hebben met een landelijke tendens. Het gaat om een complex maatschappelijk vraagstuk over het dragen en gebruiken van (steek)wapens en hoe we dit kunnen inperken en voorkomen."

Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat de gemeente dit niet alleen kan. Volgens het gemeentebestuur moet er een breed maatschappelijk bewustzijn ontstaan dat het dragen van een mes niet normaal is. Daarbij zouden ook ouders, scholen, opvang, sportverenigingen en jongeren zelf bij nodig zijn. Het plan van het college moet ervoor zorgen dat geweldsincidenten waar jongeren bij betrokken zijn, worden tegengegaan. Ook moet er een verhoogde bewustwording bij jongeren ontstaan over de gevaren en gevolgen van het dragen en gebruiken van (steek)wapens.

Op de lange termijn willen de burgemeester en wethouders over een langere periode maatschappelijke aandacht voor de aanpak van (steek)wapengeweld en het voorkomen van jeugdcriminaliteit. Daarbij is betere verwijzing van jongeren richting de juiste hulpverlening nodig om te voorkomen dat zij verder afglijden en terecht komen in de daadwerkelijke criminaliteit.

Volgens de woordvoerster is voor de uitvoering van het plan een structureel budget nodig voor extra ambulant jongerenwerk en een coördinator persoonsgerichte aanpak. Of dat budget vrij komt hangt van de gemeenteraad af. De Middelburgse politici nemen in november een besluit over het plan van aanpak.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Thijs (16-10-2022 om 10:10)
Welke partijen trekken er in Middelburg aan de touwtjes? Juist ja, zachte heelmeesters die alleen maar oog hebben voor de daders, net zoals rechtspraak in de rest van dit land. Mensen leren niet van hun fouten, blijven stemmen op idioten en zijn dus indirect zelf verantwoordelijk voor deze situaties
Mijn mening (15-10-2022 om 21:57)
@jac, ik hou mijn mond niet! Dat de kloof tussen arm en rijk aanleiding voor geweld is vindt ik flauwekul. Als je normaal werkt kan je prima leven in Nederland. Helaas zijn er te veel mensen die liever overdag in bed blijven en als het donker is dan komen de ratten tot leven. Gewoon preventief fouilleren ik denk dat het best bekend is om welke groep mensen het gaat. Tot slot voel je je aangesproken ga dan met jezelf aan de slag en maak wat van je leven.
Ik (15-10-2022 om 19:10)
Gewoon een flink pak op hun donder geven, en zet ze dan tussen de zware criminelen. Zulk tuig moet het goed voelen wat ze een ander aan doen. En als ze na de tbs niets hebben geleerd dan de doodstraf. Wij moeten dat tuig onderhouden.
zeeuwne (14-10-2022 om 19:04)
ze weten gewoon niet waar ze uit hangen de tyelefoon is belang rijker het zijn gewoon tikkie fuguren hoop dat de ouders zwaar gestraft worden neder land glijd gewoon weg
R (14-10-2022 om 18:52)
Zolang er een jaartje brommen bij moord uitgesproken wordt heeft t allemaal geen enkele zin. Stel bekwame rechters aan.
Jac (14-10-2022 om 18:45)
Ik waardeer de poging, maar dit moet je veel breder zien en aanpakken. We verkeren in een tijd van morele achteruitgang en verloedering niet alleen in de achterstandswijken maar dwars door de maatschappij en landsgrenzen heen. Het is ikke ikke, meer geld, materialistisch, macht en een steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. De woorden sociaal, voor elkaar en gezond verstand zijn tegenwoordig zo ongeveer al bijna vloeken in de kerk. En de mensen die nog wel normaal kunnen denken houden tegenwoordig hun mond. Probeer dat tij maar eens te keren...
Cookie-instellingen beheren