Weerbericht:
Van het zuidwesten uit regen
Verkeersinformatie:
Geen files

‘Orka zwom alleen bij Zeeuws-Vlaamse kust’

Toegevoegd: 16-10-2022, 13.34 uur - Update: 16-10-2022, 14.57 uur
De orka wordt in Utrecht onderzocht
De orka wordt in Utrecht onderzocht
© Foto: Bas Niemans/Universiteit Utrecht
Door: Remi Mesu

CADZAND - De orka die zaterdag bij Cadzand aanspoelde was in zijn eentje. Dat laat Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeedieren Nederland weten. Het dier wordt momenteel in Utrecht onderzocht.


Eerder lieten andere nieuwsmedia weten dat er nog andere een orka was gestrand naast het overleden zeedier. Volgens Van der Hiele berust dit waarschijnlijk op een verwarring. Een paal van de golfbrekers werd daarbij vermoedelijk aangezien voor de vin van een orka.

De kustwacht cirkelde enige tijd met een vliegtuig boven de Noordzee om te kijken of er nog andere orka's in de omgeving zwommen. Dit was plausibel omdat de zeedieren voornamelijk in groepen verplaatsen. Uiteindelijk bleek dat de gestrande orka alleen was.

Het ruim 2.000 kilo wegende dier is inmiddels verplaatst naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Daar wordt onderzocht waarom de orka aan land kwam. Volgens Van der Hiele was het dier vermoedelijk verzwakt. Ook wordt er uitgezocht wat de reden is dat het zeedier alleen rondzwom. Het is nog onduidelijk of de orka bijvoorbeeld verstoten door familie of verdwaald was.

Arts vertraagd

De orka overleed rond 23.30 uur uit zichzelf. De gespecialiseerde en door het ministerie van LNV aangestelde dierenarts, die uit Drenthe moest komen, had vlak daarvoor verdovende middelen gegeven zodat het overlijden minder pijn zou veroorzaken. De reden dat de arts later was, kwam doordat hij na de eerste stranding werd afgebeld toen de orka terug richting zee leek te zwemmen.

Hierdoor was er geen noodzaak meer voor de dierenarts om door te komen aangezien het dier weg was. Echter bleek de orka later twee kilometer verderop weer te zijn aangespoeld. Hierop moest de arts, die inmiddels op de terugweg was, weer omkeren richting Zeeland. 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Emergo (17-10-2022 om 15:39)
@Johan Nee4, dat is geen goed idee. Dieren die het wild leven en worden ook ziek of oud. Het feit dat ze aanspoe;en is geen refen om daar een dierenarts voor aan te stellen zolas dat met zieke herten, zwijnen e.d in de bosseen ook niet moet De natuur gaat zijn gang en dat moeten we zo laten.
Ik (17-10-2022 om 09:41)
Ik denk ook dat het door de windparken komt, dat de dieren het moeten ontgelden .
Johan (16-10-2022 om 19:31)
Zou het geen goed idee zijn om voor de hulp aan zeedieren een dierenarts aan te stellen die iets dichter aan de kust woont?
zeeuw (16-10-2022 om 15:50)
wij hebben ook niet het eeuwge leven
Pippa (16-10-2022 om 15:28)
Vind het zo erg, zo,n prachtig zoogdier, verschrikkelijk, ik hoop maar dat ze de reden vinden waardoor hij is verdwaald. Je hoort er de laatste jaren veel meer van. En op zee windparken maken ,het zal veel geluid geven, die zeer slecht is voor alle leven onder en op het water.
Cookie-instellingen beheren