Weerbericht:
Van het zuidwesten uit regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Universiteit Utrecht: “gestrande orka was ziek”

Toegevoegd: 21-10-2022, 11.03 uur
Het dier werd in de Universiteit Utrecht onderzocht.
Het dier werd in de Universiteit Utrecht onderzocht.
© Foto: Bas Niemans/Universiteit Utrecht
Door: Remi Mesu

CADZAND - Uit sectie is gebleken dat de orka die vorige week zaterdag bij Cadzand strandde ziek was. Dat laten de onderzoekers van de Universiteit Utrecht vrijdag weten in een persbericht.


De orka strandde afgelopen zaterdag twee keer bij Cadzand en overleed uiteindelijk in de avond. Uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht en de Wageningen Marine Research bleek dat de orka een ernstige tandvleesontsteking had. Ook had het vrouwtje ontstekingen in meerdere inwendige organen en had ze al langere tijd niet gegeten.

Volgens bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht was de orka vermagerd: ‘Alle tanden van de orka zaten los en waren aan het rotten", laat ze in het persbericht van de universiteit weten. "Het dier heeft zeker met eten pijn geleden." Naast de tandvleesontsteking, bleken er ook ontstekingen in meerdere inwendige organen, waaronder op een hartklep, in het hersenvlies en in het geslachtsorgaan, te zitten. Volgens de onderzoekers is het met zekerheid te zeggen dat het om een ernstig ziek en verzwakt dier ging.

Dertig dagen niets gegeten

Al bij de stranding zag de ruim vijf meter lange orka er volgens de experts ondervoed uit. Dat de orka ook echt ondervoed was, blijkt nu ook uit het maag- en darmonderzoek door bioloog Mardik Leopold van de Wageningen Marine Research: "In de maag waren geen voedselresten aanwezig. We vonden alleen een klein plastic vel, maar dat had geen invloed op de doodsoorzaak. De ruim dertig meter lange darm was ook leeg. Deze orka had dagenlang niets meer gegeten."

Eerder werd de orka al herkend door de Spaanse dierenwelzijnorganisatie Proyecto O.R.CA - Cádiz. De organisatie die zich inzet voor het behoud van beschermde orkas’s, herkende het dier aan de hand van beeldmateriaal. De afgelopen drie jaar is ze volgens de Spaanse instantie niet meer voor de Spaanse kust gezien. Volgens Proyecto O.R.CA moet de orka minimaal twintig jaar oud zijn geweest. De orka is volgens de Universiteit van Utrecht niet eerder zo ver in het noorden waargenomen tot afgelopen weekend. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de orka door de ziekte is afgedwaald van haar normale omgeving en daardoor bij Cadzand terecht kwam.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren