Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Gemeenten: meer preventie rond cybercrime

Toegevoegd: 09-12-2022, 15.06 uur
Gemeenten: meer preventie rond cybercrime
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong & Eugène Harthoorn

MIDDELBURG - De Zeeuwse gemeenten willen het komende jaar extra aandacht besteden aan preventie rond cybercrime. Dat hebben zij afgesproken en zal worden vastgelegd in een regionaal veiligheidsbeleidsplan dat komend voorjaar definitief zal worden maar op 1 januari al ingaat.


Per politiebasisteam zijn door de gemeenten speerpunten opgesteld die de komende tijd prioriteit krijgen. Cybercrime is er daar dus één van. Op het gebied van cybercrime constateren zowel Harald Bergmann, burgemeester van de gemeente Middelburg en voorzitter van het Zeeuwse districtscollege als de politie-districtschef Joost Manusama dat er volop ontwikkelingen zijn en dat er nog veel bereikt kan worden door het geven van voorlichting. Bergmann: “Het internet brengt leuke dingen met zich mee, maar ook de nodige risico’s. Daarom moeten we ouderen weerbaarder maken en ook jongeren wijzen op de gevaren.”

Volgens Manusama is het belangrijk dat mensen ook aangifte doen als sprake is van een kleine impact. “Wordt iemand online voor een paar tientjes opgelicht, dan kunnen we daar niet altijd even veel mee. We krijgen dankzij de aangiftes echter wel zicht op de modus operandi van de daders, waardoor we samen met het Openbaar Ministerie gerichter kunnen ingrijpen.”

Concreet willen de gemeenten samen met de politie en andere partijen vooral gaan werken aan extra bewustwording. Bergmann: We denken dan aan voorlichting op scholen, avonden voor ouderen, bijeenkomsten voor ondernemers en agenten die zorgcentra langsgaan. In Middelburg wijzen we basisschoolkinderen al op de gevaren middels een zogenoemd ‘Hackshield’. Hieraan doen nu al 300 leerlingen uit groep 5 tot en met 8 mee. Dit concept zal ook in andere gemeenten worden uitgerold en moedigt kinderen aan om ‘ambassadeur’ te worden en met bijvoorbeeld hun opa of oma in gesprek te gaan over cybercrime.”

Thema's
Andere zaken die extra aandacht krijgen zijn de thema’s zorg en veiligheid, ondermijning en maatschappelijke onrust. Bij zorg en veiligheid zal met name worden gekeken naar jeugd en verwarde personen. De gemeenten willen proberen ervoor te zorgen dat eerder gestart kan worden met behandeling en opname zodat escalatie kan worden voorkomen.

Met betrekking tot maatschappelijke onrust willen de gemeenten zich met name richten op sociale media. Volgens Bergmann worden hier namelijk regelmatig berichten gepost die kunnen zorgen voor maatschappelijke onrust. Bergmann: “We willen echt niet ieder bericht gaan bekijken maar we zien wel excessen en als maatschappij moeten we kijken hoe we daarmee omgaan.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren