Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
62 files van totaal 239 km

11,5 Jaar cel geëist tegen vermeende cokehandelaar

Toegevoegd: 13-12-2022, 21.29 uur
11,5 Jaar cel geëist tegen vermeende cokehandelaar
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Reinoud Hiemstra

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag een celstraf van 11,5 jaar tegen een 47-jarige man uit Zevenbergschen Hoek wegens de verdenking van de invoer van cocaïne en witwassen. De man werd op 14 september 2020 gearresteerd na een intensief onderzoek van de politie waarbij onder meer beschikking was over gekraakte chatberichten. Een ingezette undercoveragent pleegde zelfmoord.​


Volgens het Openbaar Ministerie (OM) Zeeland-West-Brabant was de man voortdurend bezig met het voorbereiden, plannen en organiseren van grote cocaïnetransporten. "Hij speelde een cruciale rol in de haven van Vlissingen", zo stelt het OM. Ruim twee jaar na zijn aanhouding staat deze maand de 47-jarige verdachte uit Zevenbergschen Hoek voor de rechter. Het OM ging vandaag uitvoerig in op de zaak die draait om een veelheid aan bewijsbare delicten en een undercovertraject met tragische afloop: "Alleen een jarenlange celstraf is in deze zaak op zijn plaats", zo zegt het OM.

Het maakt dat het OM de man verdenkt van zeker vier van zulke transporten. Het gaat om aanzienlijke hoeveelheden van 60 tot 812 kilo cocaïne die veelal met bananen als deklading de haven van Vlissingen werden binnengesmokkeld. Bovenop het organiseren van de transporten verdenkt het OM de Brabander van het witwassen van grote sommen geld en een boot.

Het zijn volgens het OM zaken met een keur aan bewijs. Dit werd onder meer vergaard uit gekraakte, belastende chatberichten. Maar er was meer. In een onderzoek van de politie Oost-Nederland bleek dat andere verdachten in afgeluisterde gesprekken spraken over de man die vandaag voor de rechter stond. "Ook dat maakt deel uit van de bewijslast tegen de verdachte die daarnaast werd afgeluisterd in zijn auto", aldus het OM. Een deel van die gesprekken leveren naar de mening van het OM ook een bijdrage aan het bewijs.

Volgens het OM kende de verdachte de haven in Vlissingen op zijn duimpje. "Als ‘makelaar' speelde hij een cruciale rol in de haven van Vlissingen. Hij was degene die de doorvoer van cocaïne kon regelen door de contacten die hij had met medewerkers in de haven. Op die manier betrok hij personen uit de bovenwereld bij cocaïnehandel en dat valt hem in strafverzwarende zin aan te rekenen", zo motiveerde de officier van justitie vandaag op zitting.

In de zaak tegen de man uit Vlissingen werd een undercoveragent ingezet. In april 2021 maakte deze politieman een einde aan zijn leven. "Zijn dood is een diep tragische gebeurtenis, zeker voor zijn familie en collega’s", zo stelt het OM. In de uitvoering van het undercovertraject zijn er zaken misgegaan, zo concludeerde ook de commissie Brouwer, die de dood van de agent onderzocht. De agent kreeg onder meer een intieme relatie met de partner van de verdachte. Daarnaast bouwde hij een emotionele band op met zijn minderjarige zoon.

Het OM ging tijdens de zitting uitgebreid in op de juridische betekenis van deze onvolkomenheden in de uitvoering van het traject. Hoewel de zaak tegen de verdachte steunt op andere bewijsmiddelen dan de resultaten uit het undercovertraject, verbindt het OM consequenties aan het feit dat er zaken zijn misgelopen. Naar het oordeel van het OM is de gemaakte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van verdachte dermate dat dit enige strafvermindering rechtvaardigt.

Toch is de strafeis tegen de verdachte aanzienlijk: "Deze zaak draait om zeer ernstige strafbare feiten en om een verdachte gedurende langere tijd volop bezig was met het organiseren van cocaïnetransporten. Wat ons betreft is daarom alleen een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats", aldus het OM. 

Het OM eist een gevangenisstraf van 11,5 jaar tegen de verdachte én de verbeurdverklaring van een boot en een contant geldbedrag van 182.000 euro. Na een uitgebreid financieel onderzoek kwam het OM tot de conclusie dat de man enorm veel geld heeft verdiend met zijn handel. Op een latere zitting gaat het OM in op dit specifieke aspect van de zaak. Duidelijk is dat het OM zal vorderen dat de man een groot bedrag aan illegale inkomsten moet terugbetalen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zonde van de agent zijn leven (14-12-2022 om 08:07)
Ik denk dat als de straf niet zo belachelijk hoog was, de undercover agent wellicht zichzelf niet had hoeven doden, maar daar geeft het OM niks om. Dodelijke steekpartij? 2 jaar straf Drugshandel? 12 jaar de bak in. Waar slaat dit op?
Cookie-instellingen beheren