Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Stookalert vanwege ongunstige weersomstandigheden

Toegevoegd: 16-12-2022, 13.20 uur
Stookalert vanwege ongunstige weersomstandigheden
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het RIVM adviseert om op vandaag in de provincies Zeeland en Zuid-Holland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen.


Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. "De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen", zo legt het RIVM uit.

Door niet te stoken, voorkom je volgens het RIVM gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. "Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook", zo vult de organisatie aan.

In de nacht van vrijdag op zaterdag neemt de wind toe en zal de rook zich meer verspreiden. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Nel (17-12-2022 om 13:29)
Zo is het Leida, gas wordt voor veel ensen vel te duur, laat ze dan hout stoken. Wat voor soort "mensen" behoren tot deze regering, in elk geval geen personen die zich ook maar ergens druk over hoeven te maken, ie hebben geen last van alle verhogingen. Gesproken over het milieu, waarom kon Kaag niet via bijvoorbeld zoom spreken i.p.v. een luchtvervuilende reis te maken naar Suriname. Zolang ze dat allemaal gewoon door laten gaan mogen wij wel en houtje stoken om warm te worden.
Leida (17-12-2022 om 11:04)
Door de enorme crises,die zich gaat uit breiden tot aan ons eten toe,vind ik dat ieder nu mag stoken wat hij wilTis nu genoeg met alle regeltjes en gezeur.De roverheid maakt ons slaven. WE HEBBEN HET KOUD,en het gas is duur.Straks lockdowns vanwege elektra verbruik.Geniet nu van alles wat nog kan,houtkachel etc,De grootste vervuiler gaan ook gewoon door,gewoon lekker warm maken in je huis.Tis nu ieder voor zich,
Lentezon (16-12-2022 om 18:56)
Beste p, het gaat er niet om dat het "gewoon is" om hout te stoken! Er komt gewoon troep uit die schoorstenen. Een koe mag nog geen scheet laten en de mens stookt lekker door. Fraaier moet het niet worden.
Arnold (16-12-2022 om 18:39)
Niks moraalridders. Als je reageert, weet dan waarover je praat. Pellets zijn zo gemaakt, dat ze véél minder uitstoot geven als massief hout. Als massief hout droog en schoon genoeg is (afhankelijk van soort hout 1 tot 2,5 jaar laten drogen), geeft het, bij goed en kundig stoken, ook minder overlast. Bij wind is er betere trek van de schoorsteen, waardoor ook een betere verbranding plaats vindt. Bij windstilte en zeker bij mist slaat de rook neer i.p.v. dat deze door de wind verdund wordt en wegwaait. Goed stoken is een kunst op zich en meer als wat hout in de hens steken. Dat is het waar het aan schort. Iedereen denkt wel even een open haard of houtkachel te kunnen stoken. Alles wat branden wil, wordt er tegenwoordig maar ingeflikkerd.
p (16-12-2022 om 17:46)
Wat een moraalridders weer allemaal zeg.!!Er zijn mensen die gewoon hun huis warm stoken met hout. Niks mis mee, overal in landen rondom ons doen ze dit. Pelletkachels worden meer en meer gebruikt, maar dat kan wel dan?? Waarschjinlijk wel want die brandstof word betaald en er word belasting op betaald.
Ja-Ja (16-12-2022 om 16:57)
Dus als het waait is het niet erg dat de schadelijke stoffen in de lucht komt? Rara jongens bij de RIVM. Maar dat wisten we al als ze aanbevelen doen.
Cookie-instellingen beheren