Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
57 files van totaal 215 km

Nieuw messenverbod in strijd tegen steekpartijen

Toegevoegd: 23-12-2022, 14.22 uur
Nieuw messenverbod in strijd tegen steekpartijen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Om de reeks steekincidenten terug te dringen, is het in het Middelburg voortaan verboden een mes bij je te hebben op openbare wegen en in voor publiek toegankelijke gebouwen. Hetzelfde geldt voor andere voorwerpen waar je iemand mee neer kunt steken.


De Middelburgse burgemeester Bergmann heeft het verbod ingesteld na een inventarisatie van de recente steekincidenten in de gemeente. Volgens de gemeente hebben deze eigenlijk alleen in de stad plaatsgevonden en niet in de dorpen en kernen rondom Middelburg. Om deze reden geldt het verbod vooralsnog alleen voor de stad zelf.

Het verbod dat nu ingaat, geldt niet voor messen en steekwapens waarvan het al verboden is om die bij je te dragen. “Dit zijn messen die onder de Wet Wapens en Munitie vallen. Dan hebben we het onder andere over vlindermessen, stiletto’s, opvouwbare messen met meer dan 1 snijkant, vilmessen en ballistische messen. Het dragen van deze messen is volgens de wet dus al verboden. Een uitzondering op het verbod geldt voor messen die zo zijn ingepakt dat je ze niet direct kan gebruiken om te steken. Dit staat in de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening (APV)”, zo legt de gemeente uit.

De gemeente hoopt dat inwoners zelf ook willen bijdragen aan het oplossen van het probleem. “Het dragen van een mes is niet normaal. Onze inwoners, jong en oud, moeten zich daar bewust van worden. Daar zijn ook ouders, scholen, opvang, sport en jongeren zelf bij nodig. En met alleen het messenverbod zijn we er ook niet. Volgend jaar gaan we nog meer acties uitzetten om zo mensen op andere gedachten te brengen. Denk aan een intensievere samenwerking met jongerenwerk van Welzijn Middelburg en Halt. En het geven van extra voorlichting op scholen. En er komt extra menskracht bij Welzijn Middelburg en Gemeente Middelburg”, aldus de gemeente.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
PeterSchaak (24-12-2022 om 12:34)
"Er bestaan GEEN SOFT drugs, drugs zijn drugs." Willem zullen we met het onschuldige borreltje beginnen? Verbieden alcohol is onze schadelijkste drug. Wel op 1 lijn zijn. Van deze regel wordt de normale mens de dupe. Wat gereedschap in een tas en je bent erbij.
Piet Polletiek (24-12-2022 om 10:22)
Hebben ze er al aan gedacht, dat er zoveel mensen zijn o.a. in de bouw die niet zonder mes kunnen werken? En daarna in de middagpauze hun appeltje moeten kunnen schillen? Zodra deze opengeklapt zijn of uit de gereedschapskist gehaald zijn het ook wapens. Zelfs een schroevendraaier is een wapen, dus ben je weer afhankelijk of de opsporingsambtenaar je een oor aan wil naaien!!
Vlissinger (24-12-2022 om 08:26)
Dit beleid komt een beetje neer op dat je zegt tegen een psychopaat, dat hij geen psychopaat meer mag zijn. Hoewel 9 van de 10 psychopaten geen messendragers zijn, ben ik bang dat dit praatje over een verbod niet gaat werken. Zielige psychopaatjes voelen zich pas een machtige vent als ze een wapen bij zich dragen. Alleen zware straffen icm preventief fouilleren kan wat uitkomst bieden.
Jac (24-12-2022 om 00:55)
Leuk zo van die symbolische regelgeving….. werkte het maar zo, een verbod ertegen aan gooien en het probleem is opgelost. Ben bang dat het heel veel meer moeite gaat kosten om een lager mesgehalte te realiseren bij de jeugd.
R (23-12-2022 om 23:14)
Als je iemand met tig messteken om t leven brengt en de grootste crimineel je binnen n jaar je weer vrij laat, lees rechter komt er geen verandering. Zeer frustrerend voor de politie en pijnlijk voor de nabestaanden. In Nederland zijn rechters de daders van geweld.
Douwe dabert (23-12-2022 om 20:35)
@Falendbeleid, zou beter zijn dat het luie volk in Nederland gewoon ging werken ik plaats van te lopen zinken over het beleid. Werk is er genoeg maar helaas zitten de mensen voor een paar tientjes minder lekker op hun luie reed. Deze ratten komen vaak in het donker naar buiten.
Cookie-instellingen beheren