Weerbericht:
Wisselvallig
Verkeersinformatie:
Geen files

Drugsvondsten in haven van Vlissingen verdubbeld in 2022

Toegevoegd: 11-01-2023, 00.09 uur
Drugsvondsten in haven van Vlissingen verdubbeld in 2022
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Eugène Harthoorn

VLISSINGEN – De politie heeft in 2022 twee keer zoveel drugs aangetroffen in de havens van Vlissingen dan in 2021. Een gespecialiseerd team doet op meerdere fronten onderzoek.


Volgens het Openbaar Ministerie werd in de haven van Vlissingen 4157 kilogram drugs aangetroffen. Dat is meer dan de 2100 kilogram die in 2021 in de haven werd opgemerkt. De aantallen in de Rotterdamse haven zijn juist gedaald.  Volgens het OM zijn er in het afgelopen jaar ongeveer 95 mensen door heel Nederland aangehouden voor het verwijderen van drugs vanuit het havengebied. ‘Opvallend is dat de uithalers vooral bestaan uit jongeren tussen de 18 en 30 jaar, afkomstig uit de omgeving van de Rotterdam, Amsterdam en Den Haag'.Volgens het OM zijn het voornamelijk personen uit kwetsbare gezinnen waarbij sprake is van een schuldenproblematiek of dat familieleden het criminele pad hebben gevolgd. Er wordt aan gewerkt om deze jongeren weerbaarder te maken.

Daarnaast is het opvallend dat er in 2022 vooral veel ‘kleine’ partijen werden aangetroffen door de Douane. Hierin ziet het OM een groei. Een mogelijke oorzaak hiervan kan zijn is dat de criminelen hun risico’s spreiden. Het aantal grote partijen heeft een kleine daling.

‘De invoer van verdovende middelen kan niet zonder hulp van binnenuit. In alle onderzoeken naar (georganiseerde) drugshandel komt daarom een vorm van (ambtelijke) corruptie naar voren. Het gaat dan om bijvoorbeeld medewerkers van havenbedrijven, maar ook personen die werkzaam zijn bij bijvoorbeeld de politie en de Douane,’ zo meldt het OM. De onderzoeken naar corruptie worden door het zogenaamde Hit and Run Cargo-team (HARC) gedraaid, de ambtelijke corruptiezaken worden opgepakt door het speciale Combiteam Havens (CTH). Dit is een samenwerkingsverband van de Rijksrecherche, de FIOD en het Openbaar Ministerie.

De samenwerking binnen het HARC-team is volgens het OM een enorme meerwaarde in de strijd tegen drugscriminaliteit in de haven. Ook is er een steeds betere samenwerking met partners buiten het HARC-team. Zo bestaan er hechte banden met de opsporingsdiensten in onder andere de Antwerpse haven. Dat zorgt voor snelle onderlinge schakeling als er in de havens nieuwe smokkelmanieren worden ontdekt. Ook de samenwerking met private bedrijven, zoals bedrijven in de logistieke sector, werpt zijn vruchten af. Zo worden er onder meer stappen gemaakt in het screenen van personeel. Door een nauwe samenwerking met de zogenaamde bronlanden ( landen waar de drugs vandaan komt) kunnen bepaalde ladingen worden onderschept.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren