Weerbericht:
Bewolkt, in het noordoosten enkele opklaringen. Morgen af en toe motregen
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 32 km

Vuilniswagen in brand Zandbergsestraat Graauw

Toegevoegd: 13-01-2023, 10.18 uur
Door: Eugène Harthoorn

GRAAUW – In Graauw staat momenteel een vuilniswagen  in brand. De brandweer heeft opgeschaald naar een middelbrand. Omdat er problemen zijn met blussen, is de Cobra van Sluiskil opgeroepen.


De brand werd omstreeks 09.45 uur opgemerkt en gemeld bij de alarmcentrale. Een half uur later heeft de brandweer opgeschaald naar een ‘middelbrand’. Volgens de veiligheidsregio is de vuilniswagen gevuld met papier.  De vrachtwagen staat geparkeerd op een parkeerterrein.

De brandweer is aanwezig met twee blusvoertuigen. Om de brandende delen goed te kunnen blussen, was het de bedoeling dat de vrachtwagen de lading zou uitkiepen. Dit ging echter niet door omdat de vuilniswagen een storing heeft. Hierom is het zogenaamde Cobra vanuit Sluiskil opgeroepen. Om de werking van de Cobra zo efficiënt te maken, is het hulpverleningsvoertuig van brandweerpost Hulst opgeroepen. De bemanningsleden zullen de Cobra voorzien van een platform waarop de Cobra kan staan.

Ook de Cobra had niet het gewenste resultaat. Daarom is besloten dat de vuilniswagen zal worden verplaatst naar het terrein van de ZRD. Daar zal de vuilniswagen door monteurs worden geopend zodat de inhoud kan worden afgeblust.

'Cobra is een speciaal blussysteem dat de brandweer gebruikt voor het bestrijden van binnenbrand. Het gaat dan om brand in afgesloten ruimtes zoals containers, opslagtanks en leidingen, maar ook woonruimtes en bedrijfshallen. Simpel uitgelegd is Cobra een koude, snijdende hogedrukspuit met daarop een trekker die een ‘gritstraalmiddel’ van ijzeroxide aan het bluswater kan toevoegen. De druk van de gritstraal en het water (300 bar) is zó hoog dat het niet alleen beton en ijzeren platen, maar vrijwel alle constructiematerialen kan doorboren. Binnen enkele seconden ontstaat er een klein gaatje waardoor een (hogedruk)waterstraal kan worden verneveld' zo meldt Veiligheidsregio Zeeland. 


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren