Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Vijf arrestaties voor illegale vangst en handel tapijtschelpen

Toegevoegd: 23-03-2023, 15.45 uur
De tapijtschelpen werden opgevist op het Veerse Meer.
De tapijtschelpen werden opgevist op het Veerse Meer.
© Foto: NVWA
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de nacht van zondag op maandag in totaal vijf Zeeuwen aangehouden omdat zij worden verdacht van het op grote schaal illegaal vangen en verhandelen van tapijtschelpen. Dat heeft de NVWA vanmiddag bekendgemaakt.


Rechercheurs en inspecteurs van de NVWA hebben de woningen en drie bedrijfspanden van de verdachten doorzocht. Daarbij zijn onder meer tapijtschelpen, machines voor de verwerking daarvan en een groot contant geldbedrag in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op bankrekeningen, woningen en voertuigen van de verdachten.

De NVWA startte een strafrechtelijk onderzoek na verschillende anonieme meldingen over mogelijk grootschalige stroperij van tapijtschelpen op het Veerse Meer. De meldingen kwamen onder meer binnen bij het Team Criminele Inlichtingen van de NVWA-IOD. De concrete informatie die het onderzoek opleverde, was aanleiding om in de nacht van 19 op 20 maart in te grijpen.

Tijdens de actie werd gezien dat een aantal mannen op het Veerse Meer een grote hoeveelheid tapijtschelpen opviste. De vangst werd daarna in een auto geladen, waarmee één van de mannen naar een bedrijfspand reed. De stropers en een handelaar zijn daarop aangehouden.

De NVWA-IOD doet nader onderzoek naar de omvang van deze stroperij door de verdachten. Uit voorzorg is beslag gelegd op bankrekeningen, woningen en auto’s. “Wanneer er beslag ligt op vermogen, kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt. Want misdaad mag niet lonen”, zo zegt een woordvoerder van de NVWA.

Bij het onderzoek werd de NVWA ondersteund door de politie en de FIOD.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Sjaak (24-3-2023 om 17:56)
Je mag niets meer mag nog krabbetjes rapen . Ga toch iets nuttig doen . Dan burgers pesten
Anton vermast (24-3-2023 om 11:09)
Vreemd dat de vissers ze op vissen omdat het excoten zijn en op de Oosterschelde wel op gevist moeten worden. En in Veerse meer zijn het geen Excoten??
Ik (24-3-2023 om 09:14)
Goedzo flink straffen. Wij noemen die beestjes aantjes en oentjes. Erg lekker.
timsalabim (24-3-2023 om 08:30)
Lijkt mij nogal sterk dat heel de natuur zich niet meer kan herstellen van het rapen van wat schelpen; misschien op die plek niet nee maar goed. Wist niet eens dat die dingen hier groeide, dacht dat ze uit Italie of Frankrijk kwamen.
Tuinman (23-3-2023 om 21:05)
Het heet ook stropen, dwz, alle hulpmiddelen worden ingenomen. Auto's en dergelijke. Die gasten zorgen ervoor dat de natuur zich niet kan herstellen. Dus zwaar straffen , die gasten. Chapo voor de politie.
nixdus (23-3-2023 om 16:42)
Verrekte goed bezig, complimenten voor het team :-)
Cookie-instellingen beheren