Weerbericht:
Enkele buien, soms met onweer. Zondag droog
Verkeersinformatie:
Geen files

Viskotters en duizenden kilo's vis in beslag genomen bij visserijcontrole

Toegevoegd: 14-04-2023, 15.25 uur
De politie nam onder andere vijf kotters in beslag.
De politie nam onder andere vijf kotters in beslag.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Eugène Harthoorn

VLISSINGEN – De politie heeft bij de inval op de Visserijkade in Vlissingen drie personen aangehouden voor illegale visserij. Daarnaast zijn er vijf viskotters in beslag genomen. De politie trof grote hoeveelheden niet geregistreerde vissen aan.


De politie laat weten dat het naar schatting gaat om zo’n 4000 tot 6000 kg vis die niet officieel geregistreerd was in de logboeken en illegaal was gevangen. De personen die aangehouden zijn worden ervan verdacht in een jaar tijd tienduizenden kilo’s vis te hebben verhandeld en honderdduizenden euro’s te hebben verdiend met deze illegale activiteiten.

Het team Milieu van de Dienst Landelijke Recherche heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan en daaruit komt het vermoeden dat vis structureel buiten de reguliere lossingen wordt gehouden.  Dit onderzoek vond plaats onder leiding van het Functioneel Parket.

Er zijn verschillende controles uitgevoerd op voertuigen van handelaren en hierin trof de politie iedere keer ondermaatse vis aan. Ondermaatse vis is vis die kleiner is dan de wettelijk vastgelegde grootte. Viskotters zijn verplicht om ondermaatse gevangen vis aan land te brengen en te registreren in hun logboek. Ondermaatse vis mag niet gericht gevangen worden en mag ook niet verhandeld worden aan bijv. restaurants of viswinkels. Vermoedelijk wordt deze vis buiten toezicht van de toezichthoudende instanties gelost en onderhands door handelaren verkocht aan restaurants. Dit betekent ook dat niet meer te garanderen is dat de vis hygiënisch is behandeld, en niet meer kan worden uitgezocht waar de vis vandaan komt als er problemen zijn met de hygiëne.

Daarnaast wordt vermoedelijk ook gehandeld in vissoorten waarvoor vangstbeperkingen gelden, zoals de zeebaars. De politie vermoedt dat deze vangstbeperkingen zijn overtreden. De illegaal gevangen vis en ondermaatse vis wordt buiten de boeken gehouden en ‘zwart’ verkocht, aan restaurants in Nederland en België. Dit alles heeft een schadelijk effect op ons ecosysteem. Er zijn vangstbeperkingen, bedoelt om vissen de kans te geven zich voort te planten. Een zeebaars bijvoorbeeld heeft ongeveer vier jaar nodig om te volgroeien en kan zich dan pas voortplanten. Als deze dieren voortijdig worden gevangen, vang je in feite dus ook alle nakomelingen en kan deze diersoort uit het ecosysteem verdwijnen. Hierdoor wordt de visserijbranche ook getroffen, omdat het dan, ook voor de bonafide vissers die zich wél aan de regels houden, moeilijker wordt.

Naast het feit dat het schadelijk is voor het ecologisch evenwicht gaat er ook veel crimineel geld om in de illegale visvangst. De politie en samenwerkende partijen treden hard op tegen deze vormen van illegale visserij.  Visfraude is een vorm van ondermijning en draagt bij aan oneerlijke concurrentie in de wereld van de visserij. De vermoedelijk strafbare feiten worden gepleegd door legale bedrijven, die dus ook een bonafide handel hebben. De malafide handel van deze bedrijven verbergen zij, maar het levert wel vermogen op. Dat vermogen wordt buiten de boeken gehouden. Daarnaast wordt, doordat bonafide vissers de controles actief omzeilen, toezicht ondermijnd.

Nadat genoeg informatie was verzameld, kon vannacht een actie plaatsvinden door de Dienst Landelijke Recherche en het Functioneel Parket. Nadat de viskotters waren gelost, vertrokken de toezichthouders van de kade en is iedere kotter uitvoerig door de politie doorzocht. Grote hoeveelheden ondermaatse vis zijn aan boord in onder meer verborgen ruimtes aangetroffen en in beslag genomen. In vier schepen trof de politie deze verborgen ruimtes aan waar zwarte vis opgeslagen lag. Tevens is er beslag gelegd op de gegevensdragers. Niemand van de bemanning is aangehouden. Wel zijn de vishandelaren gelijktijdig aangehouden in hun woningen. De handelaren spelen een cruciale rol in de illegale handel, omdat zij vraag en aanbod bij elkaar brengen. Zij worden verdacht van het kopen en verkopen van de ondermaatse vis. De politie sluit verdere aanhoudingen gerelateerd aan dit onderzoek niet uit.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ed (17-4-2023 om 23:06)
@Zeeuw: Het ligt ook wel een beetje aan de schaal waarop men iets doet wat niet mag he! Ik rij wel eens te hard en dan krijg ik een bekeuring. Maar dat is natuurlijk wel iets anders dan week in week uit duizenden kilo's illegale vis verkopen, belasting ontduiken, met logboeken sjoemelen en er een berg zwart geld op na houden. En dat al decennia lang! Iedereen weet dat dit al meer dan een halve eeuw zo gaat. En dit wordt nu eindelijk eens aangepakt. Ik hoop op flinke straffen! Hoop ook dat men op andere vismijnen gaat controleren want dit speelt natuurlijk niet alleen in Vlissingen....
Deskundige (15-4-2023 om 13:48)
Goed nieuws! Ga zo door
Zeeuw (15-4-2023 om 09:42)
@Jumbo : Doen we allemaal niet wel eens dingen die niet mogen ? De visserij is langzaam aan het uitsterven, en zo gaan we allemaal naar kweekvis, die vaak volgestopt zitten met troep.
Arnold (15-4-2023 om 08:18)
Uit diverse reacties maak ik toch op, dat wanneer iemand mening is dat hij/zij door overheidsbeleid en/of wettelijke regels benadeeld wordt, het gelegitimeerd is om dit vermeende nadeel te compenseren met illegale praktijken. Ja, ook ik vind dat de overheid verkeerde besluiten neemt en niet integer is en zou liever een andere overheid zien, maar juist door mensen die op allerlei gebied het recht in eigen hand nemen gaat dit land naar de kl....! We vergeten vaak, dat €100.000 jatten, diefstal is, maar €10 jatten is dat ook!! Van je buurman jatten is diefstal, maar van de overheid jatten is dat ook!! Allemaal ook weer eerlijk en naar waarheid de belastingaangifte ingevuld????
Wim (15-4-2023 om 07:49)
Heel goed..ze verdienen bakken met geld met deze zwarte handel. Ze wonen in kasten van huizen en rijden grote onbetaalbare auto's..en maar klagen
Aaron haers (15-4-2023 om 05:17)
Wat moet je er dan mee, Terug gooien is meeuwenvoer en als het verhandeld wordt ben je crimineel, Het enigste wat hier speelt dat het niet geweten mag worden of gezien, Want dan loopt de belasting geld mis, Een hardwerkende visser mag wat mij betreft best wel wat in zijn zakken stoppen om iets ruimer te kunnen leven, Want tenslotte zijn deze hardwerkende burgers ook gewoon maar mensen, Zorg dat de werkende burger wat meer netto overhoud op het eind van de maand, Want een kat in het nauw maakt gekke sprongen en gooi die teveel betaalde belastingen omlaag zodat wij Nederlanders wat ruimer kunnen leven, Het is tegenwoordig alleen maar belasting wat je hoort maar de echte criminelen zitten in Den haag stuur daar wat politie busjes op af.
Cookie-instellingen beheren