Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 27 km

112-Meldingen tijdelijk omgeleid vanwege storing

Toegevoegd: 18-04-2023, 20.51 uur - Update: 19-04-2023, 14.20 uur
112-Meldingen tijdelijk omgeleid vanwege storing
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

BERGEN OP ZOOM - Omdat de meldkamer in Bergen op Zoom vanochtend is getroffen door stroomuitval, worden 112-meldingen uit de regio momenteel afgehandeld via de meldkamer in Rotterdam. Volgens een woordvoerder merkt de buitenwereld hier niets van en is er ook geen sprake geweest van een onveilige situatie.


De uitval van elektriciteit volgde op een brand in een hoogspanningsverdeelstation op het terrein van het politiebureau in Bergen op Zoom, vanochtend rond de klok van half acht. Door de brand viel de stroom in het gebouw, waarin ook de meldkamer zit, uit. Inmiddels is met behulp van een extern aggregaat de stroom weer deels op gang gekomen en is het gebouw weer voorzien van licht. Door de brand is echter ook forse schade ontstaan aan de vaste stroomvoorziening van de meldkamer. Hierdoor kunnen op dit moment geen 112-meldingen worden afgehandeld in Bergen op Zoom. Op dit moment worden de 112-meldingen daarom opgenomen en afgehandeld via de meldkamer van Rotterdam.

Geen onveilige situatie
Bij een incident als dit treedt onmiddellijk een zogenoemd continuïteitsplan in werking. “De aanname en de uitgifte van de 112-meldingen van politie, ambulance en brandweer wordt hierbij overgenomen door één of meerdere collega meldkamers in het land. Dit gebeurt automatisch. De buitenwereld merkt hier niks van. Er is vandaag dus op geen enkele manier een onveilige situatie geweest. Er is geen enkele 112-melding gemist of te laat afgehandeld”, zo laten de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Zeeland weten.

Het herstel van de vaste (net)stroomvoorziening kan volgens de veiligheidsregio’s een aantal weken duren. “Daarom wordt een extra tijdelijke (nood)voorziening gebouwd die gedurende de herstelperiode het meldkamersysteem wel kan opvangen. Deze extra (nood)voorziening is een zwaar aggregaat dat op het buitenterrein van het gebouw wordt geplaatst. Om zeker te weten dat deze noodvoorziening ook echt duurzaam, stabiel en redundant is, wordt hij voor ingebruikname uitgebreid getest. We moeten er natuurlijk zeker van zijn dat deze voorziening gedurende de gehele herstelperiode van de vaste voorziening goed werkt”, zo laat een woordvoerder weten.

Zodra de (nood)voorziening gebruiksklaar is en is gezorgd voor een robuust back-upsysteem, wordt de meldkamer weer in gebruik genomen en zal de omleiding via de meldkamer Rotterdam worden ontbonden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren