Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Recherche waarschuwt voor online oplichting

Toegevoegd: 03-06-2023, 10.07 uur
Recherche waarschuwt voor online oplichting
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Via social media waarschuwt de recherche voor een vorm van oplichting waarbij op verkoopplatforms artikelen worden 'gekocht' en waarbij een 'transportbedrijf' wordt ingeschakeld.


In het kort komt het er op neer dat via bijvoorbeeld Marktplaats of ZeelandNet Prikbord wordt gereageerd op een te koop aangeboden artikel. Nadat de prijs overeen was gekomen, werd aangegeven dat het artikel opgehaald moest worden via een andere partij, 'Brenger' in dit geval. Volgens de politie bestaat dit bedrijf echt maar wordt de naam van dit bedrijf misbruikt en kan ook de naam van een ander willekeurig transportbedrijf worden gebruikt.

Eén van de medewerkers van de districtsrecherche kwam recentelijk zelf met de methode in aanraking. Hij/zij blijkt echter niet de enige te zijn. Bij de politie zijn de afgelopen weken vanuit het hele land meldingen gekomen over deze vorm van oplichting. Volgens de politie waren er in het geval van de rechercheur diverse alarmsignalen waar ook anderen alert op kunnen zijn. Zo kwam de koper niet uit de provincie maar uit Almere en waren de verzendkosten hoger dan de prijs van het artikel zelf.

Ook viel op dat geklikt moest worden op een link waarbij de naam stond van een andere persoon dan die van de 'koper' waarmee contact was geweest. Toen het 'transportbedrijf' contact opnam via WhatsApp, bleek de 'medewerker' wel heel slecht Nederlands te kunnen. Ook werd een telefoonnummer gebruikt uit Ivoorkust en niet een nummer uit Amsterdam waar het bedrijf gevestigd was.

Om oplichting te voorkomen heeft de politie nog wel wat tips. "Stuur verkochte goederen via online handelsplaatsen gewoon op of laat het de koper deze zelf ophalen. Regel de betaling via het betalingssysteem van de online handelsplaats of gewoon via de bank. Klik niet op linkjes!", zo waarschuwt de politie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Willem (4-6-2023 om 13:40)
Ze kunnen niet eens Nederlands lezen. Ik ZOCHT een motorblokje voor een brommer en er kwamen talloze berichten zowel op Prikbord en Marktplaats om het motorblokje op te halen en dan aan de koerier mijn telefoon met bank-App te geven zodat hij de betaling kon regelen. MOOI NIET!!! ben niet gediend van oplichters.
bram goeree (4-6-2023 om 12:49)
dit is al veel langer aan de gang .ik ben het eens met VdVonck .Zeelandnet doet hier niks aan .dus komt het weer op de gewone burger terecht .en natuurlijk moet je altijd op je hoede zijn .maar wel ''vreemd'' dat dit nu pas naar buiten komt als een medewerker van de politie zelf ermee te maken heeft
Arie (3-6-2023 om 23:02)
Ze komen zelfs uit Frankrijk om een diepvrieskast te kopen via Prilkbord Zeeland.
VdVonck (3-6-2023 om 18:43)
Weken? Dus omdat een medewerker van de politie zelf het doelwit was van een dergelijke oplichting wordt er ineens onderzoek gedaan. Deze praktijken zijn al zeker 2 jaar aan de gang. Vandaar bij velen de tekst: Geen koeriersdiensten.
R2 (3-6-2023 om 15:03)
Dit duurt toch even voor er iemand achter komt dat dit oplichters zijn. Is ongeveer ander halfjaar aan de gang op Prikbord. Zeelandnet is hier al heel wat keren op gewezen en wat doen ze. Niets Plaats een advertentie en het begint direct met de vraag of u nog heeft.
Moeder (3-6-2023 om 15:00)
Klopt helemaal maar dit is al weken aan de gang ,zet zeker geen mobiel nr bij de advertentie je word anders zot van de berichtjes via de app.
Cookie-instellingen beheren