Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Oplichters eindelijk gehoord door recherche

Toegevoegd: 28-06-2023, 09.27 uur
Oplichters eindelijk gehoord door recherche
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie heeft eindelijk de verdachten kunnen horen die eerder dit jaar in Roemenië werden opgepakt voor online oplichting. Al sinds 2019 had de recherche de oplichters in het vizier maar het duurde lang voordat zij ook daadwerkelijk konden worden ingerekend. De twee gebruikten tijdens hun ‘werk’ onder meer bestaande adressen in Vlissingen, zo meldt de recherche.


De politie startte in 2019 een onderzoek naar aanleiding van een aantal Zeeuwse aangiftes. Aanbieders van goederen op Marktplaats werden benaderd door een potentiële ‘koper’. “Deze kopers gaven een (achteraf valse) naam op, maar bestaande adressen in Vlissingen. Als de koop rond was, vroeg de koper aan het slachtoffer om een QR code te scannen die doorgestuurd werd. Zogenaamd om de betaling te accepteren. In werkelijkheid werd de telefoon van de verdachte toegevoegd aan de bankrekening van het slachtoffer. De verdachten maakten vervolgens een digitale betaalpas aan op hun telefoon en pinden grote bedragen van de rekeningen van slachtoffers”, zo legt de recherche de werkwijze van de oplichters uit.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de meeste pintransacties plaatsvonden in Spanje. Ook werd een aantal keer gepind in Oostenrijk. “Al snel konden we meer dan honderd aangiften linken aan deze werkwijze. Kort daarop hadden we twee verdachten in beeld, ingeschreven in Nederland, maar opererend vanuit diverse landen. Door samen te werken en informatie te delen met onder andere de politie in Spanje, Oostenrijk en de Verenigde Staten hadden we uiteindelijk voldoende bewijs om de verdachten aan te houden. Maar omdat het soms lang duurt voordat we informatie krijgen uit het buitenland (en dat ook kunnen gebruiken als bewijs), waren we het zicht op de verdachten even verloren”, zo vertelt de recherche.

In de loop van de tijd werd duidelijk dat er niet alleen Zeeuwse slachtoffers waren. Bij de politie-eenheid Midden-Nederland waren namelijk ook ruim 600 aangiften binnengekomen over oplichting via een vergelijkbare werkwijze. Al met al bleek de totale schade zeker 1,2 miljoen euro te zijn. Tijdens het onderzoek in de eenheid Midden-Nederland werd duidelijk dat nog een derde persoon betrokken was. De drie bleken inmiddels in Roemenië te zitten. Zij konden in maart worden aangehouden. Het duurde echter tot vorige week voordat de verdachten ook daadwerkelijk gehoord konden worden door Nederlandse rechercheurs. De betrokken officieren van justitie gaan de zaak nu voor de rechtbank brengen, zo meldt de politie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tja (29-6-2023 om 00:28)
Jij ook @Emergo altijd wel iets op te merken! Op iedereen zelf uiteraard een perfect leven of toch niks beters te doen ofzo...? Hebben daar 1woord voor een hypocriet niks meer èn niks minder!
Jan (28-6-2023 om 14:45)
Geweldig speurwerk, \Hulde aan de vasthoudende rechercheurs
Emergo (28-6-2023 om 13:44)
U hebt uitgebreide kennis van het Nederlandse rechtsstesel en rechterlijke uitspraken of is het vooringenomenheid.?
snor (28-6-2023 om 13:41)
Word tijd na 4 jaar.
M@rk (28-6-2023 om 09:44)
Chapeau. Normaliter verdwijnen ze naar het thuisland en worden ze nooit gepakt. Ik heb er een hard hoofd in want gezien het Nederlandse rechtstelsel zullen ze er wel met een taakstraf van afkomen.
Cookie-instellingen beheren