Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Oplichters doen zich voor als politiemedewerkers

Toegevoegd: 17-08-2023, 16.37 uur
Oplichters doen zich voor als politiemedewerkers
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een vorm van oplichting waarbij mensen zich telefonisch voordoen als medewerkers van de politie met de bedoeling er vervolgens vandoor te kunnen gaan met waardevolle spullen.


Deze week werden onder meer inwoners van Middelburg en Werkendam door de oplichters benaderd. Telkens deden zij zich aan de telefoon voor als medewerker van de politie. Ze gaven aan te willen waarschuwen voor inbrekers die in de buurt actief zouden zijn. Vervolgens werd gevraagd of mensen geld en/of sieraden in huis hadden omdat de persoon in kwestie zou kunnen 'helpen' deze in veiligheid te brengen.

“Dit is iets wat wij als politie nooit doen”, zo waarschuwt de politie. “Ten eerste bellen we mensen niet op over dit soort zaken. Bovendien bieden we nooit aan te helpen met het veilig bewaren van waardevolle spullen. We willen oudere mensen dan ook waarschuwen voor deze oplichterstruc. Ook roepen we jongere mensen op om met hun ouders, opa’s en oma’s, of andere familieleden en bekenden in gesprek te gaan om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze gemene dieventruc. Werkt u in de zorg en heeft u contact met oudere mensen? Ook dan stellen wij het erg op prijs als u deze dievenmethode bespreekt om te voorkomen dat meer mensen het slachtoffer worden”, aldus de politie.

“Krijgt u een oplichter aan de lijn met een soortgelijk verhaal? Hang dan meteen op. Heeft u niet meteen door dat het om oplichting gaat en wil de beller een afspraak met u maken om uw kostbaarheden op te halen? Neem dan direct contact met ons op via 112. Heeft u de oplichter nog aan de lijn, vraag dan uw partner, een huisgenoot of een buur om ons met een andere telefoon direct te waarschuwen. Oplichters werken zelden alleen. Vaak stuurt degene die u aan de lijn heeft zijn ‘collega’ naar u toe om uw spullen op te halen. Slim als ze zijn, geven ze u een code, of een uniek nummer, dat alleen degene die aan de deur komt weet. Op deze manier proberen ze uw vertrouwen te winnen of schijnveiligheid te creëren. Lukt het u niet om ons op tijd te waarschuwen, doe dan zeker niet de deur open en geef in geen geval uw spulletjes mee”, zo luidt het advies van de politie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (19-8-2023 om 12:09)
Mike wat is dit voor een dom antwoord .als ik jou begrijp is het hun eigen schuld dat zeker ouderen opgelicht worden .ik weet niet hoe oud jij ben maar ik hoop dat jij nooit in zo een situatie terecht komt .je moet de slachtoffers niet veroordelen maar de daders die te bedonderd zijn om te werken voor hun geld .denk maar eens na wat voor een traumatische ervaring dit moet zijn en dat de slachtoffers alle vertrouwen in de medemens zo verliezen .eigenlijk vind ik jou reactie erger dan de daad
Ik (19-8-2023 om 12:02)
Mike er zijn veel ouderen die geen internet of mobiel hebben,dus ik vind jou zielig om zo'n antwoordt te geven. Ik ben benieuwd hoe jij zal zijn als je oud ben. Alles veranderd in sneltempo waar véél ouderen niet meer mee kunnen gaan.
Drica (18-8-2023 om 11:20)
Je zou gewoon mensenschuw worden van al deze berichten. Jammer dat Chriet Titulaar niet meer leeft hij voorzag vaak problemen en verzon goeie tips en trucs alles voor in de toekomst . Ik vraag me af of je voor een valluik bij je voordeur een vergunning moet aanvragen ik zie het a helemaal voor me.
Rene (18-8-2023 om 08:23)
@Ria Westerbeke; geweldige reactie! (ik vond 1 nummer al genoeg. En dan had ik nog geeneens straf verdiend)
R (18-8-2023 om 06:32)
Juist wel n afspraak maken en een tijd afspreken.hoeft de politie niet te zoeken kunnen ze gewoon wachten tot ze komen opdagen.
Bewoner (18-8-2023 om 01:00)
Ja lekker dan..... ik had: " deden zij zich voor als medewerker van de politie " Maar was ook daadwerkelijk de Politie..... En dacht ivm tip hier, om NIET de Politie te gaan. Nu ga ik drie maanden de bak in !!!
Cookie-instellingen beheren