Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 25 km

Onrust over tijdelijke brandweerkazerne

Toegevoegd: 06-06-2007, 12.04 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - De nieuwe brandweerkazerne aan de President Rooseveltlaan in Middelburg is naar verwachting pas eind 2008 gereed. Vanaf 1 september dit jaar tot het moment dat die nieuwe loods in gebruik genomen wordt, stalt de stadsgewestelijke brandweer een blusvoertuig en een personenbusje in de loods van de familie De Nood aan de Noordweg, zo werd gisteren duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst van de brandweer.

De brandweer moet uitwijken naar de Noordweg, omdat per 1 september deze veiligheidsdienst weg moet uit de loods aan de Veerseweg. Dat gebouw moet namelijk wijken voor de aanleg van de N57. Vanuit de omwonenden bestaat enige vrees dat die nieuwe brandweergarage voor nogal wat ontrust gaat zorgen.

Vooral als er 's nachts met loeiende sirenes wordt uitgerukt. Plaatsvervangend brandweercommandant S. Vermeulen probeerde gisteravond het handjevol buurtbewoners gerust te stellen door te vertellen dat de brandweer de helft van de tijd 's nachts uitrukt zonder dat de sirene loeit. De ervaring leert volgens hem dat vanuit de noordelijke brandweerpost per jaar gemiddeld zo'n 65 keer wordt uitgerukt; achttien maal tijdens kantooruren, 22 maal 's avonds en 21 maal 's nachts.

De spoeduitrukken zijn echter nog minder. Dan gaat het om 15, 10 en 15 maal, zo rekende hij voor. En in de helft van de nachtelijke spoedgevallen wordt dat gedaan zonder de sirene aan te zetten. "Want een sirene lokt alleen maar mensen naar een brand. En dat is nu juist iets wat we niet willen. We laten ze liever slapen dan dat we ze wekken." Hij benadrukte wel dat brandweerwagens een sirene moeten voeren als ze voorrang willen. Alleen een zwaailicht voeren is volgens de wet niet voldoende.

Vermeulen verwacht dat het aantal spoeduitrukken zal afnemen als de nieuwe N57 klaar is. "Dan zullen er immers minder verkeersongevallen gebeuren waarbij wij assistentie moeten verlenen." De brandweer en de gemeente Middelburg zijn volgens Vermeulen ruim een jaar aan het zoeken geweest naar een nieuwe locatie voor de noordelijke uitrukpost. Allerlei alternatieven zijn onderzocht en de President Rooseveltlaan is volgens hem echt als beste uit de bus gekomen. ,,Vanaf die plek zijn centrum en de noordelijke wijken tijdig te bereiken."

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren