Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Nieuw verdrag laat politie ook over de grens werken

Toegevoegd: 28-09-2023, 19.34 uur
Nieuw verdrag laat politie ook over de grens werken
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf 1 oktober kunnen politiemensen uit België, Luxemburg en Nederland nog gemakkelijker over elkaars landsgrenzen samenwerken. Daartoe is een nieuw verdrag gesloten, wat onder meer gevolgen heeft voor grensoverschrijdende achtervolgingen. Nieuw is ook dat speciale politiediensten (zoals anti-terreur eenheden) in acute crisissituaties grensoverschrijdend kunnen ingezet worden.


Voorheen mocht de politie alleen onder bepaalde omstandigheden grensoverschrijdend achtervolgen, waardoor vele achtervolgingen bij de grens moesten worden gestaakt. Een achtervolging die nu in het ene land rechtsgeldig start, mag gewoon worden verdergezet. "Achtervolgingen kunnen hierdoor efficiënter verlopen", zo laat het Ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

Politiemensen uit de drie landen kunnen voortaan ook bepaalde opsporingshandelingen verrichten in een buurtland. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het ondervragen van getuigen of slachtoffers. Een ander gevolg van het nieuwe Benelux-verdrag is dat politiediensten in specifieke gevallen rechtstreeks toegang krijgen tot elkaars databanken. Ook kan men data uitwisselen bij bijvoorbeeld gemengde patrouilles in de grensstreek.

Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, wijst in een persverklaring onder meer op de toepasselijkheid van het verdrag in de strijd tegen internationale drugscriminaliteit. "De georganiseerde misdaad maakt geen verschil tussen de havens van Rotterdam, Vlissingen en Antwerpen. Internationale drugscriminaliteit gaat over al onze grenzen heen en dankzij de goede infrastructuur naar onze buurlanden."

"Als de Federale politie een Nederlands voertuig tegenkomt dat gesignaleerd staat, moeten ze dat voertuig natuurlijk kunnen achtervolgen en tot stoppen dwingen, óók als ze inmiddels de grens voorbij zijn. Het klinkt logisch en het lijkt daarom misschien ook eenvoudig. Maar niets is minder waar, want onze agenten moeten wel zorgvuldig binnen de grenzen van de wet opereren. Nu dat geregeld is, wordt een grote stap gezet in de grensoverschrijdende samenwerking tussen de politiediensten van de drie landen", aldus de minister.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren