Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 13 km

Engels explosief gevonden in Oostburg

Toegevoegd: 06-06-2007, 23.42 uur
Door: Roland de Jong

OOSTBURG  - Dinsdag is aan het einde van de middag een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in het plangebied Stampershoek-Zuid in Oostburg. Dat heeft de gemeente Sluis woensdagavond bekend gemaakt.


Het projectiel werd woensdag door medewerkers van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) onderzocht. Daaruit bleek dat het noodzakelijk was om extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Na overleg met de politie, de brandweer en het Rode Kruis is besloten zeecontainers en een zandwal rond de vindplaats aan te leggen. Dit is inmiddels gebeurd.

Onderzoek
De bom, een 500-ponder van Engelse makelij, werd gevonden tijdens een zogeheten 'niet gesprongen explosieven onderzoek'. Dit wordt in het plangebied door een aannemingsbedrijf uitgevoerd in opdracht van de gemeente Sluis. Deze onderzoeken worden sinds twee jaar standaard uitgevoerd bij grote grondwerkzaamheden in de gemeente.

Vanwege de getroffen voorzorgsmaatregelen is er geen direct gevaar meer voor de omgeving. Wel zal de bom ter plaatse moeten worden geruimd. De burgemeester heeft besloten dit pas over enkele weken plaats te laten vinden.

Ontruiming
Op maandag 18 juni zal gestart worden met voorbereidende werkzaamheden. Tijdens deze werkzaamheden moeten de bewoners van twee panden aan de Korte Heerenstraat worden ontruimd omdat zij in de veiligheidsstraal van 75 meter vallen. De bewoners en werknemers van enkele andere panden moeten binnen blijven. De Maaidijk zal afgesloten zijn voor het verkeer.

Op donderdag 28 juni vindt de daadwerkelijke ruiming plaats. Dan moeten alle panden in een straal van 125 meter rond de vindplek worden ontruimd. Het gaat in totaal om enkele tientallen panden.

Bijeenkomst
Voor omwonenden zal op maandag 18 juni een voorlichtingsbijeenkomst worden georganiseerd. Hierover zijn zij inmiddels per brief geïnformeerd.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren