Weerbericht:
Af en toe zon en plaatselijk een (onweers)bui
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 12 km

Spectaculaire reddingsacties voor Domburg

Toegevoegd: 13-08-2007, 22.34 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Roland de Jong
DOMBURG - De strandwachten van de Stichting Strandexploitatie Walcheren (SSW) hebben maandagavond op het strand van Domburg een grote reddingsdemonstratie gehouden.

Volgens het scenario vond rond 19.30 uur ter hoogte van de duinovergang Stenen Toko op zee een ongeluk plaats waardoor enkele personen uit rubberbootjes vielen. De slachtoffers werden op spectaculaire wijze aan wal gebracht door middel van speciale waterscooters. Met behulp van een speciaal systeem achter de waterscooter kunnen drenkelingen ook met dit relatief kleine vervoersmiddel gemakkelijk worden verplaatst.

Bij de demonstratie werd ook de 11 meter lange reddingboot 'Uly' van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Westkapelle ingezet. Ook werden diverse reddingsboten van de strandwacht zelf ingezet. Sinds deze zomer beschikt de SSW over gele boten. Voorheen ging het over oranje en grijze exemplaren. Geel en rood vormen echter sinds enkele jaren de officiële kleuren voor reddingsbrigades en strandwachtorganisaties.

Strandwachten lieten aan het toegestroomde publiek ook zien hoe een zogeheten lijnredding in zijn werk gaat. Eén strandwacht zwemt bij deze reddingsmethode vooruit en ontfermt zich vervolgens over de drenkeling. Andere redders gaan vervolgens aan een lijn te water om de redding over te nemen en het slachtoffer naar de kant t brengen. Met de lijn wordt vervolgens een afzetting gemaakt. Deze actie was in slechts vier minuten geklaard.

Het publiek kon aan het einde van de avond samen met de strandwachten kennis maken met de methoden om een zwin af te zoeken. In een zwin, een dieper gelegen stuk strand tussen zandbanken, kunnen met name kinderen snel in problemen komen. Door met mensen in een rij naast elkaar te gaan staan kan een zwin echter vrij gemakkelijk worden afgezocht. Op het moment dat de drenkeling wordt gevonden buigt de rij zich in een cirkel zodat de drenkeling in een gesloten circuit belandt.

De avond werd afgesloten met een vlootschouw.

Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren