Weerbericht:
Eerst nog enkele buien. Vannacht en morgenochtend (dichte) mist
Verkeersinformatie:
Geen files

Hulpverleners opgeschrikt door 'aanslagen'

Toegevoegd: 08-01-2005, 15.37 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

 MIDDELBURG - De Belgische hulpverleningswereld is opgeschrikt door enkele opmerkelijke incidenten in de Belgische streek Wallonië en in Frankrijk. De politie spreekt over poging om de op de medewerkers van de diverse hulpdiensten te verwonden of zelfs te doden.

Eind december en begin januari kwam uit politieonderzoek naar voren dat hulpverleners groot gevaar hebben gelopen tijdens het blussen van enkele autobranden. Toen de brandweerlieden van de desbetreffende brandweerkorpsen ter plaatse kwamen hebben zij de branden op de normale wijze geblust. Na het blussen werd echter duidelijk dat in de auto's gasflessen waren verstopt.

De Belgische politie vermoed dat de bedoeling is dat deze flessen ontploffen tijdens het blussen van de brandjes zodat de gehele auto vernield wordt en hulpveleners worden verwond of zelfs gedood. De hulpverleners lopen door de gasflessen groot gevaar en worden via de korpsen opgeroepen de grootst mogelijke voorzichtigheid in acht te nemen bij het blussen van een brandend voertuig. Zo wordt opgeroepen dergelijke branden niet meer van dichtbij te blussen maar vanaf een minimale afstand van twintig tot dertig meter van het voertuig vandaan.

Over het motief van de daders die de gasflessen in de auto's leggen en vervolgens in brand steken is niets bekend. Wanneer de hulpdiensten arriveerden bij de brandende voertuigen waren in alle gevallen de vogels al gevlogen. Vaak zijn de auto's overigens gestolen en mogelijk betrokken geweest bij misdrijven in de regio.

De Belgische politie waarschuwt er voor dat hulpverleners rekening moeten houden met het feit dat het wellicht de bedoeling is om met deze 'aanslagen' hulpverleners te verwonden of zelfs te doden. Tot nu toe werden de autobranden echter op tijd geblust en kwamen de gasflessen niet tot ontploffing en deed zich bij de branden geen persoonlijk letsel voor.

Het Ministerie van Binnenlanse Zaken in België heeft de berichten bevestigd en roept de leiding van alle Belgische brandweerkorpsen op erg te letten op de veiligheid van hun personeel maar ook op die van de omstanders bij een brandend voertuig. Men roept op om omstanders op zo ver mogelijke afstand van de brandende auto's te houden totdat er echt geen enkel gevaar meer is voor explosie.

Momenteel hebben zich voor zover bekend in België 'slechts' twee incidenten voorgedaan waarbij gaslessen werden aangetroffen. Of men ook in Nederland rekening moet houden met dergelijke 'aanslagen' is niet bekend. Vanuit het Nederlandse Ministerie voor Binnenlandse Zaken is overigens geen landelijke oproep uitgegaan om extra veiligheid in acht te nemen bij het blussen van auto's. 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750