Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
47 files van totaal 197 km

Grote brand bij zetmeelfabriek Cerestar in Sas van Gent

Toegevoegd: 13-01-2005, 19.10 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

SAS VAN GENT - De hulpdiensten zijn donderdag even voor kwart voor zes 's avonds in grote getale uitgerukt naar zetmeelfabriek Cerestar aan de Nijverheidstraat in Sas van Gent.

Volgens ooggetuigen zou de brand vooraf zijn gegaan aan een flinke explosie in een glutensilo op het terrein van het bedrijf. De explosie zou in de verre omgeving te voelen en te horen zijn geweest. Na de explosie zou een flinke steekvlam boven de fabriek zichtbaar zijn geweest.

Na de eerste melding ging de bedrijfsbrandweer van het bedrijf ter plaatse met de tankautospuit 5931. Bij de explosie zouden overigens geen personen gewond zijn geraakt. De ambulance 7334 uit Terneuzen is ter plaatse geweest om stand-by te staan voor eventuele medische assistentie.

Al snel werd duidelijk dat de brandweerlieden van de bedrijfsbrandweer het niet alleen afkonden en dat assistentie nodig was van de reguliere brandweerkorsen uit de omgeving. Zodoende rukte de brandweer van Sas van Gent uit met de tankautospuit 5640, geassisteerd door de Terneuzense hoogwerker 5650. Beide voertuigen rukten onder prioriteit één uit naar de brand.

Rond kwart voor zes werd het sein "middelbrand" gegeven en zodoende kwam ook de Westdorpse tankautospuit 5642 ter plaatse bij het incident. Ongeveer een kwartier later gaf de brandweer het sein "grote brand" en zodoende gingen nog diverse eenheden richting de brand: de alarmcentrale alarmeerde hierop de verbindings-/commandowagen 5294 uit Westdorpe en de tankautospuit 5634 van de brandweer in Sluiskil. Beide eenheden gingen eveneens onder prioriteit één ter plaatse.

Rond tien voor half zeven is de brandweer uitgerukt met het Terneuzense haakarmvoertuig 5647. Dit haakarmvoertuig heeft de ademluchtbeschermingshaakarmcontainer 5488 ter plaatse gebracht. De brandweer gaf rond kwart voor zeven donderdagavond het sein "brand meester".

Of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen bij de brand is niet bekend. De politie sprak over de windrichting, dit zou kunnen duiden op het vrijkomen van gevaarlijke stoffen of in ieder geval van het vermoeden hiervan. Volgens de eerste berichten zou er echter geen gevaar zijn geweest voor de omgeving. Over de schade die bij de brand en de explosie zijn onstaan is nog niets bekend.

Nadere bijzonderheden over de explosie en de brand die daarop volgde zijn niet bekend.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren