Zeeuws-Vlaamse gemeenten slaan alarm over nepagenten
TERNEUZEN - De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten slaan alarm over de vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als politieagenten. De gemeenten spreken van een zorgwekkende vorm van oplichting en willen samen met de politie inwoners extra waarschuwen.
Criminelen doen zich de laatste tijd steeds vaker voor als politieagent. Vervolgens worden met name ouderen met behulp van slimme trucs misleid om geld of waardevolle spullen zoals sieraden af te staan. “Het is van groot belang dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van deze praktijken en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen”, zo stellen de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis vandaag in een persbericht.
De nepagenten hanteren volgens de gemeenten een vast patroon. “Het begint met een telefoontje waarin iemand zich voordoet als politieagent. De beller meldt dat er een verhoogd risico is op een inbraak in de buurt en dat het belangrijk is om waardevolle spullen veilig te stellen. Als ‘oplossing’ bieden ze aan dat een agent persoonlijk langskomt om uw bezittingen tijdelijk in een kluis op het politiebureau te bewaren. Dit klinkt misschien betrouwbaar, maar het is een valstrik”, zo waarschuwen de gemeenten.
Na het telefoontje staat er vaak binnen korte tijd iemand voor de deur die zich voordoet als agent. “Deze persoon kan zowel in burgerkleding als in een vals politie-uniform verschijnen, wat het moeilijker maakt om de oplichter te herkennen. Zij gebruiken overtuigende verhalen en proberen hun slachtoffers onder druk te zetten om waardevolle spullen zoals sieraden, geld of andere kostbaarheden af te geven”, aldus de gemeenten.
Bel 112
De politie en de gemeenten raden aan om altijd op de hoede te zijn bij onverwachte telefoontjes van ‘de politie’. Bij zo’n belletje kunt u meteen ophangen en de politie bellen via het algemene politienummer 0900-8844. Wanneer iemand aan de deur komt, wordt allereerst geadviseerd te vragen naar een identificatie. Elke echte agent heeft namelijk een politiepasje met een foto en een dienstnummer.
Verder wordt aangeraden nooit zomaar iemand binnen te laten als niet zeker is of het om een echte politiemedewerker gaat. Wanneer u twijfelt aan de echtheid, mag u altijd het alarmnummer 112 bellen om te vragen om een bevestiging, zo zeggen de gemeenten. Een echte politieagent zal overigens nooit vragen om geld, sieraden of andere kostbaarheden te overhandigen. "Dit is een belangrijke aanwijzing dat u met een oplichter te maken heeft. Geef niets af, hoe overtuigend hun verhaal ook lijkt", zo adviseren de gemeenten.
De politie en de Zeeuws-Vlaamse gemeenten roepen inwoners op om alert te zijn en verdachte situaties onderling te delen. “Waarschuw familieleden, vrienden en buren, vooral ouderen, voor deze oplichterstrucs. Oudere mensen worden vaak doelwit omdat ze kwetsbaarder zijn en sneller geneigd zijn iemand te vertrouwen die zich als politieagent voordoet”, aldus de gemeenten.
Locatie op de kaart
Laatste nieuwsvideo's

12 juni 2025

12 juni 2025

10 juni 2025

10 juni 2025
Reageer op dit bericht
Reacties
Zelf reageren? Lees hier de spelregels.
Eerste | Vorige | 1 | Volgende | Laatste |