Weerbericht:
Vanmiddag enkele buien, zaterdag op de meeste plaatsen droog
Verkeersinformatie:
Geen files

Succesvolle internationale politieoefening

Toegevoegd: 08-11-2007, 17.23 uur
Door: Politie Zeeland
MIDDELBURG - De afgelopen drie dagen hebben de regionale recherche van politie Zeeland en de federale gerechtelijke politie in Gent een gezamenlijke oefening gedraaid. In de oefening stond de levering van wapens en cocaïne centraal. Hierop moesten de rechercheurs van beide zijde van de grens adequaat reageren en waar mogelijk samenwerken.

Tijdens de oefening kwamen de volgende onderwerpen aan de orde: wederzijds inwinnen en overdragen van informatie, observeren, aanhouden, doorzoeken van panden en verhoren van personen. De oefening en dus ook alle deelnemers verplaatsten zich tijdens de eerste dag van Terneuzen naar Gent.

De training had vooral tot doel om de onderlinge samenwerking en bekendheid van elkaar te verbeteren, hetgeen zeker gelukt is. Door de oefendagen groeiden de rechercheafdelingen naar elkaar toe en leerde elkaars organisatie en cultuur beter begrijpen.

Verder is gekeken in hoeverre het Beneluxverdrag voldeed. Tijdens de oefening bleek dat de rechercheurs teveel optraden vanuit de eigen wetgeving, terwijl het Beneluxverdrag soms meer mogelijkheden biedt.

De oefening startte met een melding over een illegale drugs- en wapenlevering in Breskens. De drugs en wapens werden vervolgens verhandeld naar Gent. De acteurs, die de illegale spullen naar België vervoerden, werden hierbij geobserveerd door de Nederlandse rechercheurs. Eenmaal in België aangekomen werden de taken verdeeld.

De verdachten werden in Gent aangehouden en daarna verhoord door gemengde verhoorkoppels. Ook werden zoekingen gedaan in een loods en een woning en werden goederen in beslaggenomen. Tijdens de oefening bleek maar weer eens dat beide wetgevingen op bepaalde punten van elkaar verschillen. Zo moet een Nederlandse agent onmiddellijk een verdachte vertellen dat hij/zij niet tot antwoorden verplicht is, terwijl dat in Belgie op een later moment aan de orde komt. In België krijgt een verdachte strafvermindering als hij gelijk bekend, hetgeen in Nederland ook niet het geval is.

Uit de evaluatie van de oefening is gebleken dat er enkele kleine omissies zitten in het huidige Beneluxverdrag. Beide politiekorpsen zullen hierover adviezen uitbrengen naar de betreffende ministeries.

Al met al de ervaring dat in de dagelijkse bestrijding van criminaliteit de bekendheid met een goede naburige politieorganisatie beter is dan een (verre) onbekende vriend.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren