Weerbericht:
Enkele buien en vrij veel wind
Verkeersinformatie:
24 files van totaal 86 km

'Politiegeweld was niet elke keer terecht'

Toegevoegd: 26-11-2007, 17.07 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het geweld dat de politie afgelopen vrijdag heeft gebruikt bij de scholierenstaking in Middelburg was niet in alle gevallen terecht. Dat heeft korpsbeheerder Schouwenaar maandagmiddag gezegd tijdens een persconferentie in Middelburg. Schouwenaar gaf echter ook aan dat in sommige gevallen het politie-optreden wel was gerechtvaardigd. Wel bood hij zijn excuses aan voor de gevallen waarin het optreden niet geoorloofd was.

Rijksrecherche
De afgelopen dagen heeft de politie een intern onderzoek gehouden. Dit is echter nog niet afgerond. Bij de politie zijn inmiddels echter ook enkele aangiftes binnen gekomen. De politie heeft de Rijksrecherche gevraagd om hier een oordeel in te vellen. "We willen geen rechter spelen in eigen zaak", aldus korpsbeheerder Schouwenaar. De klachten die zijn binnengekomen zullen worden bekeken worden door een onafhankelijke commissie.

Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat een commissaris van de politie heeft besloten tot het gebruik van geweld tegen de leerlingen. Dit gebeurde nadat de politie melding had gekregen van beschadigde auto's en volle blikjes en vuurwerk die in het rond werden gegooid. De groep groeide daarnaast in fors tempo en ook werd een agent door een demonstrant in het gezicht geslagen.

Korpschef Fup Goudswaard gaf aan dat de politie door dergelijk optreden wellicht minder populair wordt, maar dat het wel één van de taken van de politie is om de wet na te leven en de openbare orde en veiligheid te handhaven. Goudswaard gaf aan geen geheim te willen maken van haar handhavende taken en de berichten hierover actief naar buiten te brengen.

Maatregelen
Vooralsnog worden er geen maatregelen genomen tegen de betrokken agenten. Goudswaard: "Ik zie op dit moment geen aanleiding om tegen individuele politiemensen nu al disciplinaire of orde maatregelen te nemen. Dat betekent dat er geen mensen buiten functie of geschorst zullen worden". In de loop van het onderzoek zal dit besluit overigens wel in heroverweging genomen kunnen worden, aldus de korpschef.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren