Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Oefenen in vuurzee van kerstverlichting

Toegevoegd: 27-02-2008, 08.52 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
COLIJNSPLAAT - Het alarm van pension De Eenhoorn in Colijnsplaat loeit.

Een auto is uit de bocht gevlogen en tegen de zijkant van het pand geknald. Daarbij is een gasleiding geraakt, en het hele pand staat nu in lichterlaaie. Ondertussen gooit een bezorger nog doodleuk een krantje door de brievenbus.

Het is dan ook maar een oefening, dinsdagavond in de Havelaarstraat. Volgens het scenario moeten de brandweerteams van Colijnsplaat en Kortgene tien pensiongasten en de eigenaresse redden uit de vuurzee, die voor de gelegenheid bestaat uit kerstverlichting.

Zodra de brandweer arriveert, komt een lotusslachtoffer in badjas de straat op gerend. In paniek klampt hij de brandweermannen aan, die dan nog niet weten wat er aan de hand is. Uit de ramen op de eerste verdieping roepen hotelgasten om hulp. Voor zij gered kunnen worden, moet de brandweer echter eerst de situatie inschatten. "Dat was wel vreemd", merkt eigenaresse Irma Bolijn later op. "Dan merk je pas hoe lang het lijkt te duren. Je ziet ze al bezig, maar toch duurt het nog een tijd voor je gered wordt."

"In dit geval was het van belang dat eerst het directe gevaar dat door het gaslek ontstaan was, weggenomen werd", zegt brandweercommandant van Noord-Beveland Aart van Oosten. "Het is verder belangrijk dat de afstemming tussen de officier van dienst, de bevelhebbers van de verschillende teams en de eigenaar van het pand goed verloopt. Dat is voor zover ik heb kunnen zien goed gegaan."

Mede-eigenaar Pim Schenkelaars wist dat er een oefening aan zat te komen, maar niet wat er precies zou gebeuren. Als BHV'er (bedrijfshulpverlener) is het voor hem ook een oefening. "Ze hebben wel een doemscenario neergezet", constateert hij. "Maar je kan maar beter voorbereid zijn. Ieder bedrijf zou dit eigenlijk een keer moeten doen. We voldoen met het pension aan alle brandeisen en dergelijke, maar betekent dat dat het ook echt veilig is?"

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren