Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
124 files van totaal 471 km

Systeem voor beschikbaarheid ambu's

Toegevoegd: 31-03-2008, 09.16 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De meldkamer van de Regionale Ambulancevoor- ziening Zeeland (RAVZ) heeft vanaf deze week de beschikking over een nieuw systeem waarin de beschikbaarheid van alle ambulan- ces in Nederland zichtbaar te maken is.

Alle Nederlandse meldkamers zijn aangesloten op dit zogeheten Octopus-systeem, dat er voor moet zorgen dat de geneeskundige hulpverlening bij grote calamiteiten sneller en beter gaat verlopen.

Bij grote calamiteiten moeten centralisten onder grote tijdsdruk veel zaken regelen. Soms is ambulancebijstand nodig uit aangrenzende regio's. Om deze bijstand aan te kunnen vragen en te kunnen regelen moesten de centralisten voorheen rechtstreeks contact opnemen met de meldkamers van andere regio's.

Capaciteit
Met het landelijk denkkend systeem Octopus hebben zij echter de mogelijkheid om zelf te kijken wat de capaciteit is bij andere regio's. Met een paar muisklikken kunnen regio’s gealarmeerd worden. Het systeem zoekt dan automatisch naar de dichtstbijzijnde ambulancepost waar de hulpregio’s hun ambulances naar toe kunnen sturen.

Naast dit zogeheten 'ambulancebijstandsprogramma' is er in het systeem ook een onderdeel waarmee gewondenspreiding geregeld kan worden. Met deze module kunnen slachtoffers efficiënt over de verschillende ziekenhuizen in (en buiten) de regio worden verspreid. Door het gebruik te maken van het systeem kunnen centralisten gemakkelijk en snel zien hoeveel gewonden er per uur naar welk ziekenhuis kunnen worden gestuurd.

In de toekomst komen er wellicht nog meer functionaliteiten in Octopus. Via het systeem zou bijvoorbeeld informatie over de slachtoffers kunnen worden verspreid aan ziekenhuizen. Ook zouden slachtoffers via het systeem kunnen worden gevolgd in hun behandeling. Mocht het gebruik in zijn algemeenheid bevallen, dan bestaat zelfs de mogelijkheid dat het systeem ook voor de normale, dagelijkse ritten gebruikt gaat worden.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren