Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 17 km

Scholier toch al vervolgd na rellen middelburg

Toegevoegd: 08-04-2008, 23.53 uur
Scholier toch al vervolgd na rellen middelburg
Door: P.Z.C.

MIDDELBURG - De Middelburgse scholier Ole Thijs, eén van de jongeren die werd opgepakt tijdens het scholierenprotest afgelopen najaar, wordt toch nu al vervolgd door justitie.


Thijs heeft volgens de P.Z.C. een brief gekregen met een uitnodiging voor een zitting. Tijdens die zitting zal het OM hem voorstellen een werkstraf te doen. Weigert hij dat, dan moet Thijs voor de kinderrechter komen.

Vorige maand zei het Openbaar Ministerie (OM) nog dat die beslissing pas genomen zou worden als het onderzoek van de rijksrecherche naar het gewelddadige politieoptreden tijdens de demonstratie was afgerond. Kennelijk wil het OM de uitslag van dit onderzoek niet afwachten.

De advocate van Thijs, Claudine Kouijzer, had het Openbaar Ministerie gevraagd om van vervolging af te zien. De scholieren werden volgens haar – en volgens de scholieren zelf – pas in de boeien geslagen toen ze reageerden op het gedrag van de politie.

Volgens woordvoerster Elke Kool van het Openbaar Ministerie is dat inmiddels onderzocht en klopt dat in het geval van Thijs niet. Of de andere scholieren ook worden vervolgd, weet ze niet.

Eerder al was er verwarring over de zaak. De advocate trok aan de bel omdat haar cliënt vervolgd zou worden terwijl het onderzoek naar het politiegeweld nog niet klaar was, het Openbaar Ministerie kon daarover aanvankelijk geen duidelijkheid verschaffen. Een week later verklaarde justitie dat nog niet besloten was om tot vervolging over te gaan.

Volgens Kouijzer was die verklaring een poging van justitie om haar straatje schoon te vegen. Het Openbaar Ministerie zou in verlegenheid zijn gebracht door de publiciteit.

Tijdens de demonstratie in november trad de politie met wapenstokken op tegen scholieren omdat die weigerden te vertrekken. De rijksrecherche begon een onderzoek naar het optreden van de politie. Dat onderzoek is nog niet afgerond

Zie ook:
- Veel aanhoudingen bij scholierenstaking Middelburg (23-11-2007)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Scholier (9-4-2008 om 18:26)
R.: owjah en moeten wij de politie dan gaan slaan als zij staken?? doen we toch ook niet en zij krijgen wel hun zin. punt uit.
Kilian (9-4-2008 om 17:43)
Reactie op Lala: Je had beter op school kunnen blijven, dan had je nu je bericht kunnen plaatsen zonder fouten.
Lala (9-4-2008 om 16:15)
De politie reageerde gwn veels te fel er was op het moment van ingrijpen nog niks ernstigs gebeurd als ze het rustig hadden begeleid was er niks mis gegeaan. En wat die vervolging betreft :ik hoop tot jullie de beelden toen op tv hebben gezien dan weten juliie heel goed wat er is gebeurt
R. (9-4-2008 om 15:34)
Reactie op scholier: Jullie hadden je niet hoeven laten slaan door de politie. Máár toen de politie jullie sommeerde om weg te gaan... Hadden jullie weg moeten gaan. Punt uit.
R. (9-4-2008 om 15:31)
Politie heeft correct opgetreden. Zodra de politie daar staat en someert je weg te gaan, en je kiest er voor om te blijven moet je ook de gevolgen er voor dragen. Gewoon de duim omhoog voor de politie.
Scholier (9-4-2008 om 15:20)
Moeten wij ons zomaar laten slaan door ambtenaren die meer willen verdienen terwijl ze nog steeds geen donder uitvoeren?? Ole Thijs, wij staan achter je
Cookie-instellingen beheren