Weerbericht:
Eerst af en toe regen, later zonnige perioden en een bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Scholier toch al vervolgd na rellen middelburg

Toegevoegd: 08-04-2008, 23.53 uur
Scholier toch al vervolgd na rellen middelburg
Door: P.Z.C.

MIDDELBURG - De Middelburgse scholier Ole Thijs, eén van de jongeren die werd opgepakt tijdens het scholierenprotest afgelopen najaar, wordt toch nu al vervolgd door justitie.


Thijs heeft volgens de P.Z.C. een brief gekregen met een uitnodiging voor een zitting. Tijdens die zitting zal het OM hem voorstellen een werkstraf te doen. Weigert hij dat, dan moet Thijs voor de kinderrechter komen.

Vorige maand zei het Openbaar Ministerie (OM) nog dat die beslissing pas genomen zou worden als het onderzoek van de rijksrecherche naar het gewelddadige politieoptreden tijdens de demonstratie was afgerond. Kennelijk wil het OM de uitslag van dit onderzoek niet afwachten.

De advocate van Thijs, Claudine Kouijzer, had het Openbaar Ministerie gevraagd om van vervolging af te zien. De scholieren werden volgens haar – en volgens de scholieren zelf – pas in de boeien geslagen toen ze reageerden op het gedrag van de politie.

Volgens woordvoerster Elke Kool van het Openbaar Ministerie is dat inmiddels onderzocht en klopt dat in het geval van Thijs niet. Of de andere scholieren ook worden vervolgd, weet ze niet.

Eerder al was er verwarring over de zaak. De advocate trok aan de bel omdat haar cliënt vervolgd zou worden terwijl het onderzoek naar het politiegeweld nog niet klaar was, het Openbaar Ministerie kon daarover aanvankelijk geen duidelijkheid verschaffen. Een week later verklaarde justitie dat nog niet besloten was om tot vervolging over te gaan.

Volgens Kouijzer was die verklaring een poging van justitie om haar straatje schoon te vegen. Het Openbaar Ministerie zou in verlegenheid zijn gebracht door de publiciteit.

Tijdens de demonstratie in november trad de politie met wapenstokken op tegen scholieren omdat die weigerden te vertrekken. De rijksrecherche begon een onderzoek naar het optreden van de politie. Dat onderzoek is nog niet afgerond

Zie ook:
- Veel aanhoudingen bij scholierenstaking Middelburg (23-11-2007)


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bor (11-4-2008 om 21:53)
In Amsterdam wordt de Mobiele Eenheid tegen scholieren ingezet en zelfs een waterwerper en hoor er je daarna niets meer van en hier in het bekrompen Middelburg blijven ze zeuren over een paar klappen die hebben gekregen en dan nog terecht ook. Zielig hoor....
Henk (11-4-2008 om 15:24)
Misselijk word ik er van als ik zie dat politie en openbaar ministerie hun macht misbruiken om hun eigen handen schoon te maken. de jeugd werdt als vee bijeen gedreven en mishandeld! terwijl ze geen kant opkonden. Maar ja als politie agent sta je nu eenmaal boven de wet.
Reinier (10-4-2008 om 20:51)
Heb je gezien hoe die agenten meppen? Daar word je bang van, je kan ze ook gelijk pakke maar niet in elkaar meppen. vind je het gek dat die anderen dan gaan trippen? die worden agressief omdat een maat van hun word aangepakt..
René (10-4-2008 om 19:44)
jullie moeten niet zo zeuren. ga gewoon naar school want het is alleen maar beter om jullie van de straat te houden. dan leren julie mischien te luisteren naar de politie. Allemaal onzin om daar tegen te protesteren want vaak komen je tijd te kort om werkstukken in te leveren enz.
Robert (10-4-2008 om 16:53)
De CSW had dit kunnen voorkomen. Deuren dicht houden en alles wat toch vertrok schorsen.Hoe halen 15/16 jarigen het in hun hoofd ook maar ergens voor te staken. Ouders die toestemming geven zodat het kind kan staken. Ongeloofelijk. Steek de hand in eigen boezem school en ouders wees zo stoer.
Jane (10-4-2008 om 12:35)
Ik denk dat O.T. terecht straf krijgt. Als je zo naar de beelden kijkt, heeft hij gewoon lopen treiteren, zieken, uitlokken. Logisch dat een agent dan een keer zijn geduld verliest. Het optreden van de politie was idd buitensporig maar door gedrag van sommige leerlingen hier en daar begrijpelijk!!
Cookie-instellingen beheren