Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
19 files van totaal 71 km

Grote brand bij Broon Chemie in Middelburg

Toegevoegd: 12-05-1991, 14.06 uur
Grote brand bij Broon Chemie in Middelburg
Door: Jan Snoey

MIDDELBURG - Voor de eerste keer dit jaar en tien maanden na de grote brand bij de IJzergieterij werd groot alarm gemaakt voor een uitslaande brand bij de firma Boon Chemie aan de Arnesteinweg 17 in Middelburg.


Om 14.06 uur werd door de politie deze brand gemeld. Rookontwikkeling was al van veraf te zien. De tankautospuit 537 rukte als eerste uit en was als eerste ter plaatse. Vanaf dit blusvoertuig werden drie stalen lage druk afgelegd om in eerste instantie uitbreiding van de brand te voorkomen.

Vanaf het tweede uitgerukte blusvoertuig, de tankautospuit 536, werden eveneens drie stralen lage druk afgelegd. Om de brand te kunnen blussen werd besloten met schuim af te gaan leggen. Dat dit scheen te werken bleek uit het feit dat korte tijd later de brand volledig onder controle was.

Naast de eerder genoemde uitgerukte voertuigen werd eveneens uitgerukt met de TS 532, de TS 535, de HV 534, de AL 550, de PM 575, de WO 538 en de uit Vlissingen afkomstige SB 666. Deze laatste hoefde uiteindelijk niet meer te worden ingezet.

De bemanning van deze voertuigen werd voornamelijk ingezet als aanvulling en voor het aflossen van de andere voertuigen. Verder werd bij deze brand gebruik gemaakt van gaspakken.

Het verontreinigde bluswater werd opgevangen in ondergrondse reservoirs. De totale opslagcapaciteit is 90 kubieke meter en was voldoende. De hoofdafsluiter van het riool op het terrein werd dichtgedraaid om lozing op het gemeenteriool te voorkomen. Later werd het verontreinigde bluswater met vacuümwagens afgevoerd.

Voor het terrein van de firma loopt een 150 mm waterleiding, er waren drie brandkwanen beschikbaar zodat er voldoende bluswater voorhanden was.

Bij de hoofdingang van het gebouw of beter gezegd van het terrein is in een speciale koker een actueel veiligheidsplan aanwezig. In dit plan staat vermeld waar de chemicaliën zijn opgeslagen en welke chemicaliën het betreft. Bij de brand waren met name oliën, vetten, oplosmiddelen, verfresten, foto-ontwikkelaar en koelvloeistoffen betrokken.

Enkele 200 litervaten met brandbare oplosmiddelen en zuren stonden op het punt van bezwijken. De stalen vaten waren sterk gebold, de PVC vaten waren platisch bezweken door de hoge temperaturen. De gebouwen zelf bleven gespaard. De electrische installatie werd door de hitte ernstig aangetast. Door toevoeging van het schuimvormend middel bleek dit mengsel een betere blusstof dan enkel water omdat de brand snel geblust werd, maar het maximale effect van het schuim werd niet bereikt.

De schade die bij deze brand ontstond bedroeg ongeveer 300.000,- gulden. De laatste brandweerwagen was om 16.50 uur weer terug op de kazerne.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren