Weerbericht:
Zonnig en droog, in het zuiden zomers warm
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 14 km

Grote rampenoefening in middelburg

Toegevoegd: 19-04-2008, 16.05 uur
Grote rampenoefening in middelburg
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Zeven reddingsboten van in totaal zes reddingsbrigades hebben zaterdag in Middelburg meegedaan aan een grote regionale rampenoefening op het water.


De oefening, die georganiseerd werd door de Middelburgse Van Dixhoornbrigade, bestond uit drie kleinere oefeningen. Met behulp van reddingsvletten, welke ook gebruikt worden bij overstromingen zoals die in '93 en '95, moesten de brigades van Middelburg, Ouddorp, Vrouwenpolder, Zierikzee en Klundert diverse trainingen uitvoeren.

Het is voor de derde keer op rij dat een regionale, Zeeuwse rampenoefening wordt gehouden. In 2006 was dat in het Veerse Meer, in 2007 in de Grevelingen. Jaarlijks wordt in door de overkoepelende organisatie Reddingsbrigades Nederland een grootscheepse oefening gehouden. Daaraan doen dan zo’n 60 rampeneenheden mee.

Het bestuur van de Van Dixhoornbrigade stelt hoge eisen aan haar leden om lid te mogen worden van de rampenploeg. Goed varen is niet genoeg, men moet ook beschikken over voldoende sociale vaardigheden. Leo Wolterman, samen met Chris Simons en Peter-Kees Verbuijs in 1993 zelf actief in Limburg, heeft dat aan de lijve ondervonden. “Vertel mensen maar eens dat ze hun huis uit moeten; dat laat je niet over aan jongeren van 18 jaar”, aldus Wolterman, voorzitter van de Middelburgse reddingsbrigade.

Evacués
De eerste oefening speelde zich af rond de steigers bij het Dokhavenpad. Deze oefening was gericht op het evacueren van personen. Er was sprake van meerdere gewonden die geëvacueerd moesten worden omdat het waterpeil in het haventje snel steeg.

Eén van de gewonden had een gebroken been. Een ander was bewusteloos en ook waren er slachtoffers met een hoofdwond en een klaplong. Verder was er ook één onderkoeld slachtoffer. Alle evacués moesten met de reddingsboten naar een gewondennest worden gebracht.

EHBO
De tweede oefening die de redders voor de kiezen kregen draaide met name om het verlenen van eerste hulp. Deze oefening speelde zich af rond het Kleverskerks Jaagpad, ter hoogte van winkelschip Jos Boone. Bij deze oefening moesten ook weer diverse mensen worden geëvacueerd.

Het ging onder meer om twee personen die niet weg wilden van hun plek en zodoende dus flink tegenstribbelden toen de redders hun vroegen om mee te gaan in de vletten. Verder waren er ook nog een man in een rolstoel. Deze mocht niet gescheiden worden van zijn begeleider. Ten slotte waren er nog twee slachtoffers die de hele inboedel mee wilden nemen.

Vermisten
De derde oefening speelde zich af op en rond de Arnesteinkade bij de Arnebrug. De groep redders, een zogeheten flottieltje, kreeg de order om te varen naar Arnemuiden. De groep slachtoffers op de kade was dus een verrassingselement. Toen de redders ter plekke kwamen waren er diverse personen vermist. Ook was er paniek.

Eén van de vermisten moest worden gezocht in het water. Het ging om een reddingspop die vlakbij de palen van de brug in het water was gelegd. Meerdere van de slachtoffers op de kade waren buiten bewustzijn. De slachtoffers moeten via het water getransporteerd worden naar de Arnesteinkade, omdat alles naast de brug 'volgelopen' was met water.

De oefenleiding sprak van een geslaagde oefening.


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750